miercuri, 9 februarie 2011

Respectam sau nu Legea Educatiei Nationale? (preluare de pe CampusNews.ro)


de Stefan Vlaston CampusNews

Miercuri, 9 februarie 2011, 11:59




Incepand de azi, 9 februarie, se aplica efectiv Legea Educatiei Nationale. Au fost in ultimele saptamani discutii prelungite despre daca, cum si in ce fel se va aplica aceasta lege.

Se pare ca am uitat ca "unde-i lege, nu-i tocmeala". O lege trecuta inclusiv prin filtrul Curtii Constitutionale, publicata in Monitorul Oficial se aplica pur si simplu, fara vaicareli si contestatii. Cred ca suntem singura tara, dintre cele civilizate, in care se discuta daca sa aplicam sau nu o lege valida publicata in MO.

Se invoca inexistenta metodologiilor de aplicare a legii, tinand de legislatia secundara.

Doar anumite articole din lege prevad in mod expres, pentru aplicare, elaborarea ulterioara a unor metodologii, mai ales ca orizontul de timp in care se vor aplica este mai indepartat. (Exemplu, trecerea clasei a IX-a la gimnaziu se face abia peste 4 ani, timp suficient pentru elaborarea legislatiei secundare aferente).

Ar fi absurd sa cerem legislatie secundara pentru fiecare articol din lege. Il citim si-l aplicam exact asa cum scrie in respectivul articol.

Mai intai, ce risca cei care nu aplica legea, incepand de azi?

Art.124 — (1) Raspunderea publica obliga orice institutie de invatamant superior, de stat sau particulara:
a) sa respecte legislatia in vigoare, carta proprie si politicile nationale si europene in domeniul invatamantului superior;
b) sa aplice si sa se supuna reglementarilor in vigoare referitoare

Daca nu respecta legislatia risca:

Art 125 a) revocarea din functie a rectorului, in baza propunerii Consiliului de etica si management universitar, cu consultarea senatului universitar
b) reduce sau elimina temporar sau definitiv accesul la finantarile din surse publice, la propunerea Consiliului de etica si management universitar;
c) propune Guvernului initierea unui proiect de lege de reorganizare sau desfiintare a institutiei de invatamant superior in cauza.

Iata cateva exemple de articole care se aplica incepand de azi, pentru ca nu exista niciun temei de intarziere.

Art 215. (3) Persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului.
(4) Functia de rector este incompatibila cu detinerea de functii de conducere in cadrul unui partid politic, pe perioada exercitarii mandatului.

Ce rezulta de aici? Ca toti cei patru rectori din parlamentul Romaniei trebuie sa aleaga, incepand de azi, intre cele doua functii: de rector, sau de parlamentar. In plus, Ecaterina Andronescu trebuie sa aleaga si intre functia de rector si vicepresedinte PSD. Rectorii Andrei Marga si Nicolae Robu sunt membri in Biroul Politic Central al PNL, de asemeni organism de conducere politic si cad si domniile lor sub incidenta art. 215.

Nu exista niciun temei in lege de prorogare a termenului de aplicare al acestei prevederi. Se aplica AZI.

Art.361 (4) La data intrarii in vigoare a prezentei legi, institutiile de invatamant superior acreditate inceteaza procesul didactic la toate specializarile/programele de studii care nu au fost autorizate sa functioneze provizoriu sau acreditate. Continuarea procesului didactic la aceste specializari/programe de studii sau initierea procesului didactic la alte specializari/programe de studii neautorizate ori neacreditate reprezinta o incalcare a legii, institutia de invatamant superior fiind sanctionata cu intrarea in lichidare, iar vinovatii urmand a fi sanctionati potrivit prevederilor legale.

Pentru aplicarea acestei prevederi, ARACIS sau Ministerul Educatiei trebuie sa prezinte urgent lista tuturor specializarilor/programelor de studii aflate in aceasta situatie.

Art.295 (4) Dupa intrarea in vigoare a prezentei legi se interzice ocuparea concomitenta de catre soti, afini si rude pana la gradul al III-lea inclusiv a functiilor prin care unul sau una se afla fata de celalalt sau cealalta intr-o pozitie de conducere, control, autoritate sau evaluare institutionala directa la orice nivel in aceeasi universitate.

Este un articol cu impact deosebit, dat fiind ca situatii de acest gen se gasesc in mai toate universitatile de stat, particulare sau confesionale. Rezolvarea incompatibilitatilor se poate face in doua feluri: fie una din parti renunta la functia de conducere, fie cealalta se transfera la alta universitate, facultate, departament, etc., astfel incat sa respecte art. 295.

Conform deciziei Curtii Constitutionale 731/2009, nu se poate face diferenta intre organizarea si functionarea universitatilor de stat, private sau confesionale, toate facand parte din sistemul national de invatamant.

Alte articole cu deosebit impact se refera la limitarea cumulurilor de norme

Art.287 (22) Suma totala a orelor de munca dintr-o norma didactica sau de cercetare, realizata prin cumularea ponderilor activitatilor prevazute la alin. (1), este de 40 ore pe saptamana.

Art.288 — (1) Activitatile didactice care excedeaza o norma didactica prevazuta la art. 287 sunt remunerate in regim de plata cu ora. Pentru personalul titular, numarul maxim de ore platite in regim de plata cu ora, indiferent de institutia la care se efectueaza, nu poate depasi norma didactica minima.

Legea nu prevede cum anume se reorganizeaza activitatea didactica in aceste situatii, posibil prin redistribuirea orelor ce devin disponibile la plata cu ora catre acele cadre didactice care au mai putine ore.

Art.289 (1) Personalul didactic si de cercetare se pensioneaza la implinirea varstei de 65 de ani.
(2) In invatamantul superior de stat, particular si confesional se interzice ocuparea oricarei functii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universitatii, dupa pensionare.

Mandatele celor care detin functii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universitatii, inceteaza de drept in cazul persoanelor care au implinit varsta de pensionare. Fac exceptie de la aceste reglementari functiile de membru al consiliului de administratie al universitatilor particulare.

Este adevarat ca acest articol este in contradictie cu altul:

Art.215 — (1) Dupa implinirea varstei de pensionare, ocuparea oricarei functii de conducere in universitatile de stat, particulare si confesionale este interzisa, cu exceptia mandatelor in exercitiu la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

Este posibil, dupa unele informatii, ca in sedinta de guvern de azi, miercuri, 9 februarie, sa fie clarificate printr-o OUG, contradictiile de acest fel care exista in textul legii.

Oricum, cadrele didactice care se pensioneaza pot ramane pe postul pe care il ocupa, dar la plata cu ora.

Tot incepand de azi sunt abrogate urmatoarele legi importante:

Legea invatamantului nr. 84/1995, Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, art. 14 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calitatii educatiei, Ordonanta Guvernului nr. 10/2009 privind dreptul studentilor inmatriculati la formele de invatamant la distanta sau cu frecventa redusa de a continua studiile la programe de studii de licenta autorizate sa functioneze provizoriu sau acreditate, precum si orice alte dispozitii contrare.

In consecinta, in toate documentele publice, administrative, juridice, aceste acte normative abrogate nu mai pot fi invocate. Toti managerii din invatamant trebuie sa fie stie ca orice document emis in virtutea vechilor reglementari este lovit de nulitate.

Exista, in adevar, in lege si multe prevederi a caror aplicare presupune in mod expres aparitia prealabila a unei metodologii din legislatia secundara. Probabil ca in urmatoarele zile vom avea la dispozitie si aceste acte normative apartinand legislatiei secundare.

Ne asteptam ca ministrul educatiei, Daniel Funeriu sa utilizeze toate parghiile pe care i le ofera noua lege pentru a obtine aplicarea in litera si spiritul ei iar asociatia EDU CER isi rezerva dreptul sa actioneze in instanta si sa sesizeze Agentia Nationala de Integritate pentru toate aspectele ce tin de incalcarea Legii Educatiei Nationale.​

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu