vineri, 15 martie 2013

S-a vindecat cancerul!

Oameni de știință au pierdut timpul, cu laboratoarele, testele și experimentele lor, încercând să găsească un tratament pentru cancer. Au cheltuit enorm pe teste, au stat ca dobitocii prin școli, au stat nopțile să își păzească aparatele, și-au stors creierii ca să găsească metode de tratament viabile. Toate acestea au fost niște cheltuieli inutile. Tot ce era nevoie era o copie aurită după un tablou cu o tanti. Plimbăm tabloul prin secția de oncologie, și, voila!, am vindecat cancerul! Simplu, nu?

Sau, macar, așa pare să creadă boborul ortodoxoid.  

O icoană pictată pe lemn, copie a icoanei făcătoare de minuni Pantanassa vindecătoarea de cancer, donată de Mănăstirea Vatopedi din Muntele Athos uneia dintre cele mai noi parohii din Alba Iulia, va fi dusă în procesiune la Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din municipiul reşedinţă de judeţ.

Icoana este o copie pictată cu foiţă de aur şi argint după icoana Pantanassa (Atotîmpărăteasa), o icoană cu puteri miraculoase, vindecătoare de cancer, pictată pe lemn în secolul al XVII-lea şi păstrată la mănăstirea de la muntele Athos.


Potrivit Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, icoana va fi adusă vineri la Alba Iulia, la Catedrala Reîntregirii, unde, cu binecuvântarea ÎPS Irineu, se va organiza o procesiune specială. Icoana va rămâne la Catedrală, spre închinare, până sâmbătă, după care se va face o procesiune la Biserica Memorială 'Mihai Viteazul' şi Biserica "Sfântul Nicolae' din cartierul Miceşti, dar şi la singura secţie de Oncologie din judeţul Alba. Icoana va fi aşezată apoi la Biserica 'Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena şi Sfântul Grigorie Palama' din cartierul Orizont, scrie Agerpres.
Dar stați, asta nu e tot! Aceasta nu este singura vindecătoare de cancer!

În ţara noastră mai sunt icoane Pantánassa vindecătoare de cancer la Biserica Rusă din Bucureşti, la Catedrala din Timişoara, la o biserică din Suceava şi la mănăstirile Oaşa şi Rîmeţ, din judeţul Alba. În 2002, stareţul mănăstirii Vatopedi a donat mănăstirii Oaşa, de pe Valea Sebeşului, o copie sfinţită după icoana Pantanassa, lucru care s-a repetat în 2007, la mănăstirea Rîmeţ, cea mai veche din Transilvania.


Aș vrea și eu, dacă nu e cu supărare, o statistică a cazurilor de vindecări de cancer datorate acestor bucăți de lemn pictate cu o tanti ușor diformă, mai împodobită cu haur decât o nevastă de manelist. Și aș vrea să fie comparată cu o statistică a cazurilor de oameni vindecați de cancer de medici și de oamenii de știință, aceia care nu te obligă să crezi în puterile lor magice, să te târâi în genunchi în fața lor și care nu te servesc cu "nu ai crezut suficient, deci e vina ta" atunci când dau greș în a te salva.
Dar mai mult aș vrea ca acești medievali în gândire și comportament să se ia, să se ducă înapoi în mileniul lor și să ne dea pace cu circul lor de prost gust, procesiunile, superstițiile și aberațiile lor. Și, deși am uneori senzația că cei care au mai multă încredere în bărboși cu rochie care poartă lemne pictate și aurite prezentându-le ca magice ar face un mai mare serviciu societății dispărând din fondul nostru genetic și cultural, am totuși un mesaj pentru medicii care îi tratează, indiferent de gradul de dobitocenie al pacientului:

"Iartă-i, domn doctor, căci nu știu ce fac."

2 comentarii:

  1. Normal ca sunt mai multe. Cancerul trebuie vindecat in fiecare an din nou, ca altfel moare afacerea. Pacat ca nu ne vindeca si de cancerul numit biserica.

    RăspundețiȘtergere