duminică, 17 martie 2013

Ateii iraționali și avortul.

Am urmărit de curând o dezbatere dintre Matt Dillahunty, gazda emisiunii The Atheist Experiece și președintele Comunității Atee din Austin, Statele Unite, și Kristine Kruszelnicki, o atee canadiană a cărei profil de facebook o descrie ca Pro-Life Atheist Intactivist.
Vă recomand dezbaterea doar dacă v-ați trezit de dimineața cu pofta de a vedea căței mici, fără dinți, bătuți, uzi, flămânzi și bătuți din nou, pentru ca....ei bine, cam așa ajunge să arate biata pro-liferiță atee pe la jumătatea acestei dezbateri formale.
De ce vă recomand însă să vă adunați impasibilitatea, să băgați empatia pentru ființe plouate în sertar și să vă faceți totuși timp pentru a urmări dezbaterea: se prezintă câteva puncte de vedere care sunt împotriva avortului și nu includ zei și dogme, care idei sunt apoi invalidate frumos, de către un adversar cu experiență în dezbateri. Și, pentru un plus de savoare, în public se află un biolog specializat în embriologie, PZ Meyers, care în cursul dezbaterii probabil fuge la bar să ia o pastilă pentru dureri de cap cu un pahar mare de whiskey. Mie mi s-a părut interesant să urmăresc discursul unei femei atee pro-life pentru că este un exemplar rar și inedit.



Ca bonus, am descoperit opiniile ei despre dezbaterea publică din cadrul unei convenții unde ea a fost doar invitată:
" I had honestly planned to chalk up the whole experience to a good learning opportunity and figured I'd share my video with only a handful of supportive friends who could help me improve for next time... buuuuut it seems the atheist community had other ideas. :) In the two days since Texas Freethought Convention posted their video, the debate has gone VIRAL. Last I checked the video had 15,000 views - in TWO days! "
Deci, dacă gafăm, măturăm sub preș. Din fericire, nu merge așa, Kristine. :)

9 comentarii:

  1. Hitler a fost o fiinta in toata regula. Conform argumentelor Kristinei, nimeni n-ar fi trebuit sa incerce sa-l omoare, iar cei care-i asigurau paza au facut "the right thing". Yay!

    RăspundețiȘtergere
  2. Well, in primul rand Kristine a cazut intr-o capcana similara presupunerii existentei lui D. Nu stim daca exista dar totusi hai sa credem in el. La fel si aici, spune clar ca nu stim inca exact cand embrionul devine o persoana, dar totusi, de dragul emotiilor hai sa spunem ca se intampla in momentul conceptiei.
    Mai mult, tot nu a raspuns la intrebarea avorturilor spontane. Daca embrionul este o persoana, mama devine automat subiect de analiza juridica: ce mananca, ce obiceiuri are, cata miscare face si mai ales care e starea e psihica si conform acestei analize sa poata ajunge pana la pedeapsa cu inchisoarea pe viata. Nemaipunand la socoteala faptul ca starea ei de sanatate depinde de f mutli factori si atunci ar putea exista in mod obiectiv partasi la crima, poate incepand cu patronul care nu ii da un salar suficient de mare incat sa aiba o alimentatie sanatoasa.
    Si ma deranjeaza enorm simplificarea oamenilor la niste simple adunaturi de celule. Cand vorbim despre noi, trebuie sa luam in calcul ca avem un grad de inteligenta si nu sa asemanam cu niste vite care nu au alt drive inafara de a exista si procrea. Asadar, in aceasta ipoteza incontestabila, sanatatea unui om nu este strict legata de sanatatea sa biologica pentru ca psihicul este ceva deocamdata mult prea complex pt a putea fi reglat biologic. Luand sanatatea noastra sub aceasta definitie este cert ca interzicerea avortului lezeaza grav santatatea mamei indiferent ca e potential biologica si cu siguranta psihica.

    RăspundețiȘtergere
  3. Parerea mea e ca fetusul nu trebuie avortat dupa virsta de 18 ani.

    RăspundețiȘtergere
  4. Un fetus daca e cit o aluna, e preferabil sa fie servit prajit cu sare.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred ca Kristeen ar trebui sa il blocheze pe chelul ala, asa cum si tu blochezi pe toata lumea care te contrazice, nu?

    RăspundețiȘtergere
  6. Mi-a placut comparatia cu copilul care se ascunde pe o barca, si in larg iti dai seama ca il ai in barca, si zicea aia ca asa cum nu ai voie sa avortezi un fetus, tot asa nu ai voie sa il omori. Dar daca ti se face foame cum era ala in "Life of Pi", sa il maninci ai voie?

    RăspundețiȘtergere
  7. M-a surprins ca Matt n-a intrebat-o daca victima violului este obligata sa se casatoreasca cu agresorul cand, la intrebarea "E ok avortul in cazul violului" Kristine a raspuns "E o fiinta potentiala deci nu avem voie s-o ucidem".

    Ma uitam la comentariile de pe Youtube si unii spuneau ca Matt a pierdut dezbaterea. WTF?

    RăspundețiȘtergere