joi, 31 ianuarie 2013

Ce ai împotriva religioșilor? Intoleranto!



Pentru început trebuie să menționez că nu îmi pasă în ce "iepurași de Paște" crede un om atâta timp cât "opțiunea sa spirituală" nu intervine în mod negativ asupra libertății și bunăstării altora. Mi se pare un lucru normal să lupt ca fiecare om să aibă dreptul de a-și exprima opiniile pe care le are, chiar dacă ele mi se par greșite sau de-a dreptul jegoase. De asemene o să apăr libertatea de gândire, de aderare la unele idei și de a practica orice religie vrei cât timp aceasta nu afectează cu nimic libertățile și bunăstarea celor din jur.

În schimb am foarte multe împotriva religiei.

În primul rând impactul religiei asupra minții este unul nociv, pentru că ea se bazează pe câteva elemente extrem de importante: dogma și împunerea dogmei prin frică, deturnarea moralității și suspendarea gândirii critice.

Religia te învață să te supui dogmei, să nu gândești în afara limitelor stabilite, să nu ai altă opinie decât cea dictată de către "partid". În cazul acesta, al creștinismului, opinia dictată este că există un zeu ominipotent, care a creat o omenire defectă și nu a găsit o altă soluție în "omnipotența" lui decât să comită un genocid prin care să distrugă aproape complet specia iar apoi, după ceva vreme, să violeze și să lase gravidă o fetiță de 12 ani pentru a se concepe pe sine însuși, pentru a se sacrifica sieși pentru ca astfel să poată ierta omenirea pentru felul în care a fost proiectată de către el însuși. A, și nu ai voie să mânânci fructe de mare.

Orice se abate de la această poveste aberantă, cum ar fi faptul că Pământul e sferic și se învârte în jurul Soarelui, că nu este în regulă să ucizi popoare întregi sau că este imoral să violezi fetițe de 12 ani este o BLASFEMIE. Iar blasfemia, nu-i așa, se pedepsește. Aici, unde ghearele instituției religioase au fost tăiate, ești amenințat cu iadul, cu cancerul sau cu alte forme de pedeapsă divină, iar dacă dai de un religios cu adevărat devotat poți primi amenințări cu bătaia/violul sau descrieri detaliate ale felului în care meriți să mori. În alte zone ale lumii, însă, devierea de la dogmă se pedepsește cu moartea. Impunerea dogmaticii prin frică reduce omul la o bestie căreia legiuitorii luminați îi arată comportamentul "corect" cu bățul și zăhărelul, răpindu-i dreptul la educație corectă sau la sănătate mintală, pentru că frica permanentă, obsesivă și nejustificată intră mai degrabă între metodele spălării pe creier și a dresajului decât în domeniul educației.

Un alt lucru care mă deranjează la religie este că ea suspendă moralitatea. Doar prin ochi religioși poți să privești Vechiul Testament fără a te cutremura de scârbă și revoltă. Vezi acolo cum genocidul nu este doar încurajat sau comandat de către zeu, ci și cum Yahve însuși intervine pentru a ucide nații întregi sau, de ce nu, marea majoritate a viețuitoarelor pământului. Citești despre comanda de a ucide tot ce amintește măcar de cei cuceriți, inclusiv animalele, ori, și mai rău în opinia mea, acceptul de a păstra fetele virgine ca sclave sexuale și de a le viola după ce în prealabil le-ai ucis familia în fața ochilor.
Tot doar prin ochi religioși un om care este, să zicem, un om bun, sau, mai degrabă, comun, poate vedea mutilarea genitală ca fiind "doar un obicei" sau ca fiind benefică. Or mi se pare absurd să văd mame zâmbitoare povestind despre mutilarea genitală a fetiței lor și tați mândri că fiul lor a plâns mai mult la prima tunsoare decât la mutilarea rituală a organului genital.
Doar un religios poate considera că cineva merită pedeapsa cu moartea pentru că a renunțat la religia părinților săi, pentru că are o altă preferință sexuala sau pentru că, "doamneferește", este femeie și poartă blugi.

"Cu sau fără religie, oamenii buni vor face lucruri bune, iar oamenii răi vor face lucruri rele, dar ca oamenii buni să facă lucruri rele e nevoie de religie",  spunea Steven Weinberg.

Un alt mod prin care religia a făcut un imens rău omenirii a fost prin suspendarea gândirii critice. Un comentariu ușor agramat lăsat de către un religios pe wall-ul meu de Facebook este reprezentativ:
" ..Pana la urma de ce n-ar fi iesit Iisus dintr-o fecoara sau de ce n-ar fi inviat ?Oare supranaturalul poate fi exlcus complet din existenta noastra pe Pamant ? oare stim totul? Nici stiinta nu poate dovedi ca Mahomed n-o fost rapit la cer sau Hristos sa invie ...daca tot credem in extraterestri de ce ne-am indoi de alte "lucruri neobisnuite" ..? "

În momentul în care ți se cere să crezi în zei, măgari vorbitori, bastoane care se transformă în șerpi și oameni care merg pe apă în absența sau chiar în ciuda dovezilor iar tu faci asta pentru că așa ți s-a spus, oare cât mai este până la a crede în toate inepțiile pentru că "dacă Iisus a transformat apa în vin, de ce să nu fie posibil și asta?"
Și așa ajungem în anul 2013 să avem oameni care cred în diverse "minuni" doar pe baza unui articol din ziar sau de pe internet, sau pentru că le-a povestit coana Anuța din capu' satului. Avem oameni care au terminat o facultate, dar cred în cristaloterapie, "medicină cuantică", fantome, homeopatie, reptilieni, răpiri OZN, "principiul atracției" sau arme psihotronice folosite de ruși în războiul rece. Asta pentru că mintea lor nu este educată să caute dovezi, să distingă între surse reale și povești inventate, să deosebească o eroare logică de un argument valid, să aibă curiozitatea de a verifica sursele, ci sunt educați să creadă fără a pune întrebări.

Până la urmă,  Cruciadele, Jihadurile, Inchiziția, genocidurile și masacrele în numele religiei, toate acestea nu sunt decât efectele acestor mari rele ale religiei: impunerea dogmei prin frică, suspendarea moralității și suspendarea gândirii critice. Iar toate acestea reduc omul la tristul stadiu de bestie incapabilă de a raționa, lipsită de moralitate, negându-și instinctele, controlabilă datorită biciului lung al fricii.


26 de comentarii:

  1. tu ai niste obsesii legate de VT+nchizitie+cruciade, e ok draga, esti intr-o companie selecta. avem psihiatrii buni in Romania..

    RăspundețiȘtergere
  2. PS
    io pot sa exprim ceva printr-un cuvant ceva intr-un context si prin acelasi cuvant altceva in alt context ->foloseste dex-ul sa vezi cate sensuri posibile poate avea un cuvant. ia defineste "dogma" din paradigma ortodoxa..daca nu poti, da-ti foc acu' repede, ca poate mori si nu esti sigura ca te-ai ars..

    RăspundețiȘtergere
  3. In sfarsit un blog entry care sumeaza scurt si obiectiv de ce religia nu numai ca nu este benefica omenirri ci motivuele pentru care religia este "INAMICUL Nr. 1" al omenirii.

    RăspundețiȘtergere
  4. @kosk cristi: Limbajul folosit te caracteriseaza numai pe tine. Tine-o tot asa.

    RăspundețiȘtergere
  5. IDIOTII DIN ARKANSAS

    http://news.yahoo.com/arkansas-senate-passes-fetal-heartbeat-law-ban-most-013314262.html

    RăspundețiȘtergere
  6. krizstina zoltan
    tu asta din Sviteria inchizitia a facut si lucruri bune:a condamnat la pedeapsa capitala doua persoane -criminali in serie.
    daca ghicesti care sunt iti dau o acadea. daca nu, nu mai latra la mine. latra unde vezi cu ochii...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh wow... a condamnat 2 criminali in serie, pe langa miile de persoane omorate fara rost, doar ca exista un interes.
      Poti sa iei acadeaua aia si sa ti-o bagi in cur.

      Ștergere
  7. http://www.dailymail.co.uk/news/article-2271369/South-African-witchdoctor-57-marries-epileptic-patient-13-treatment.html

    RăspundețiȘtergere
  8. Christinne
    tizo, stiu ca ai gusturi fine. uite un tip care ti se potriveste; Salotth Sar;
    www.historia.ro/exclusiv.web/articol/pol-pot-criminalul-nr-1-al-cambodgiei

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai de gand sa mai trolezi mult, sau iti gasesti ceva de lucru p'altundeva in viitorul apropiat?

      Ștergere
  9. tu intri cu copitele in 'religie' ai sa primest raspunsuri pe masura.

    RăspundețiȘtergere
  10. ps
    te astept sa iesi la interval pe blocu' tovarasilor de suferinta;]] adrian arvunescu sau pe mihailandrei sa penetram in profunzime angoasele care te macina. sau pe mess(daca esti timida)
    ;)

    RăspundețiȘtergere
  11. Intru cu argumente in religie. Ar fi pe masura sa imi raspunzi prin argumente. Well, ar fi, dar nu ai nici un argument, asa ca demonstrezi cat de lipsit de raspunsuri esti comentand aiurea si facandu-te de ras. Dar, din pacate, avem locul de mascota rezervat :)

    RăspundețiȘtergere
  12. ..si cam ce argumente sau dovezi ai vrea pe net? empirice, ontologice sau contondente..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragutule, esti slab. Chiar si pentu un troll. Slab de tot.

      Ștergere
  13. 'draguto' esti cam varza la capitolu' religie.stii zicala? cine sta capra nu il papa lupul...

    RăspundețiȘtergere
  14. ...am ceva. ca un os de peste in gat impotriva ideologiei ateiste.fetitzo ia citeste putina istorie ca ai inca dinti de lapte...
    http://fr.wikipedia.org/wiki/Colonnes_infernales

    RăspundețiȘtergere
  15. "Ideologie ateistă" ? Lol, există aşa ceva ???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu auzisem sa fie asa ceva. Se pare ca doar crestinii cunosc ideologia atee, in timp ce ateilor le este necunoscuta.

      Ștergere
  16. Freija, as vrea sa aflu mai multe de la tine, fiind interesata de Noul Ateism. Cum am putea dialoga?

    RăspundețiȘtergere