miercuri, 23 ianuarie 2013

Argumentul Teleologic

Următorul argument din listă propune un designer viu, inteligent şi complex, pentru că în absenţa acestuia… nu pot fi explicate viaţa, inteligenţa şi complexitatea. Argumentul Teleologic, sau Argumentul din Design apare în numeroase forme, dar în esenţă poate fi rezumat la:
Universul şi/sau formele de viaţă par a fi proiectate; aşadar, putem presupune că există un designer, şi anume dumnezeu”.
De obicei, alternativa propusă la designer este „pura întâmplare”. Doar că, cel puţin pentru fiinţele vii, se comite eroarea omului-de-paie: fireşte că e absurd să presupui că un cal, un copac sau o vrabie au apărut „din întâmplare”, dar evoluţia nu înseamnă „din întâmplare”. Nu e nevoie de un designer inteligent care să proiecteze un ochi, o aripă sau un muşchi, şi totuşi acestea nu apar „din întâmplare”, ci evoluează în timp datorită selecţiei naturale.
Iar în privinţa Universului, din nou forţele naturale îl explică cel puţin la fel de bine ca şi ipoteza designerului. De pildă, una din posibilele explicaţii implică o infinitate de universuri, în care proprietăţile şi legile naturale pot diferi foarte mult; fireşte, viaţa se va putea dezvolta doar în acele universuri care au condiţiile necesare pentru aceasta; dar ar fi absurd ca formele de viaţă apărute doar în acele universuri care o permit să tragă concluzia că Universul respectiv a fost construit special pentru ele.
Oricum, deocamdată cunoaştem un singur Univers. Cunoaştem încă destul de puţin despre condiţiile care au dus la formarea lui. Încă nu ştim ce variante posibile ar fi putut rezulta.
Ceea ce ştim cu certitudine e că Universul nu este ospitalier vieţii. În vasta majoritate a sa, este doar un spaţiu gol, străbătut de radiaţii, şi cu temperaturi apropiate de zero absolut. În rare ocazii, câte o fărâmă de materie s-a conglomerat într-un sistem solar, şi în puţine sisteme solare, câte una-două planete se-ntâmplă să fie condiţii care să permită vieţii să apară şi să lupte din răsputeri pentru a se menţine pentru o foarte scurtă durată de timp ( raportat la vârsta Universului ), înainte ca sistemul solar să fie distrus de explozia propriului soare. Acesta nu este un sistem „proiectat” pentru viaţă, nu mai mult decât au fost munţii Bucegi în întregime proiectaţi special pentru cultura de bacterii care se dezvoltă pentru câteva minute în picătura de ploaie rămasă într-o fisură dintr-o rocă din vârful muntelui Omu, înainte ca soarele şi vântul s-o usuce şi astfel să ucidă bacteriile.

Perfecţiunea Universului este invocată şi în Argumentul Antropic, care repetă
Universul este reglat fin pentru a permite apariţia vieţii, deci are un designer.
Sau, în altă variantă,
planeta Terra este perfect poziţionată şi are condiţiile perfecte pentru a permite dezvoltarea vieţii; acest lucru indică că a fost astfel poziţionată în mod intenţionat de un designer.
Doar că, după cum am văzut, Universul nu este reglat special pentru a permite viaţa; viaţa reprezintă ceva insignifiant, bazat mai degrabă pe impurităţile Universului decât pe Universul ca atare.
Iar „surpriza” că Pământul permite existenţa vieţii… în prezent se cunosc peste 800 de planete din alte sisteme solare, din care vreo 50 orbitează în aşa-numita zonă Goldilock, zonă la distanţa potrivită faţă de soarele planetei pentru a menţine apa lichidă la suprafaţa planetei şi deci a permite existenţa formelor de viaţă similară celei terestre.
Nu e nimic uimitor că viaţa a apărut pe o planetă capabilă să o susţină. Chiar dacă în întregul Univers viaţa ar fi apărut o singură dată, atunci ar fi apărut numai şi numai pe o planetă capabilă să o susţină.
Dimpotrivă, dacă viaţa terestră s-ar fi dezvoltat pe o planetă incapabilă să o susţină, şi totuşi ar fi rezistat, abia atunci acest lucru ar fi fost cu-adevărat inexplicabil. Dar faptul că viaţa a apărut şi mai ales că s-a dezvoltat şi a evoluat exact unde acest lucru a fost posibil nu este un indiciu că Pământul a fost creat, ci… că viaţa s-a adaptat la condiţiile pe care le-a avut ! Şi nici măcar n-a reuşit să o facă foarte bine, cam 99% din speciile care au existat vreodată au dispărut pentru că nu au reuşit să facă faţă schimbărilor de mediu ale „planetei proiectate special pentru ele”, sau au fost ucise de meteoriţi căzuţi din spaţiul cosmic, la rândul lui „proiectat special pentru viaţa terestră”.

  • Din aceeaşi serie:
Pariul lui Pascal
Argumentul Ontologic
Argumentul Cosmologic
Argumentul Cosmologic, reformularea lui Kalam
Ceasul lui Paley
Argumentul din Moralitate
Argumentul Legiuitorului
Argumentul din Gradaţie
Argumentul Mişcătorului Nemişcat
Presupoziţionalismul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu