sâmbătă, 12 martie 2011

Tanti.

Caz interesant. O doamna (în continuare ne vom referi la ea ca Tanti), într-un grup de atei şi raţionali, după ce a jignit stânga dreapta fără discriminare,  încearcă să convingă lumea de adevărul religiei alese de ea făcând referire la un ilustru necredincios:

Einstein spunea ca lucrul cel mai de neinteles in lume este ca lumea poate fi inteleasa pentru ca Dumnezeu nu joaca zaruri in Univers.
 Orice explicatie umana contine in esenta o eroare ce poate fi decodificata. Cand veti pune mana cu adevarat pe carte sa studiati veti vedea ca paradoxurile se inmultesc.

 I se explica faptul ca Einstein era panteist. (De asemenea i se explică faptul că paradoxurile se înmulţesc doar dacă iei de bune cărţile ezoterice şi nu faci diferenţa între filozofie şi realitate.)
Continuăm:

Printre altele religia iudaica prevede credinta intr-un Dumnezeu atotputernic. Einstein ar spune ca ar incerca sa iti explice teoria relativitati dar ar dura o eternitate sa o intelegi.

 I se explică din nou că sângele evreiesc nu e egal cu religia mozaică si că Einstein era panteist(doar pentru că era inacceptabil să se declare ateu). Se scapă detaliul că interlocutorul are parţial sânge evreiesc.
Ce pricepe Tanti?

Pana a ajunge sa te compari cu Einstein ... mai este cale lunga. Chiar daca faci parte din acelasi neam cu el ... nu inseamna ca stii la fel de multa carte ca si el. Intr-adevar este greu sa inveti. Mai usor este sa iti dai cu presupusul.

 I se dă citat din Einstein:
Cuvantul "Dumnezeu" nu este nimic altceva pentru mine decat expresia si produsul slabiciunii umane, Biblia este o colectie de legende onorabile, dar primitive, care sunt, in orice caz, destul de copilaresti.
 Reacţie:
 Spre a putea face apriecieri despre Eisntein trebuie studiate ecuatiile lui de le teoria de unificare a campurilor si interactiunilor. Exista un sitz im leben care l-a determinat pe Einstein sa faca afirmatia ca Dumnezeu nu josca zaruri. A comenta un citat scos din context ... nu inseamna decat dilentatism.



Bun, ce învăţăm din asta? Învăţăm că poţi să le spui unor oameni necunoscuţi că ii consideri nişte fiinţe subumane şi demne de iad, iar ei nu trebuie să se simtă jigniţi, dar în schimb dacă foloseşte cineva cuvântul "sulă" în expresia "ce are sula cu prefectura" poţi să faci o criză de personalitateşi să te dai rănit de ateii care jignesc pe toată lumea. Iar dacă scapă cineva, din exasprarre un "ce dracu!" poţi aminti despre martirii şi să urlii "Discriminare! Jignire! Genocid!"

Învăţăm că Enstein ne-ar considera pe toţi nişte cretini şi ca doar el (şi ea, desigur) pricepe teoria relativităţii.

Învăţăm de asemenea că toată fizica decare ai nevoie se poate învăţa din cărţi ezoterice şi că o absolventă de teologie poate vorbi liniştită despre teoria unificării câmpului, dar tuturor celorlalţi le trebuie diplomă de fizician pentru a-i atrage atenţia când aberează voios pe câmpiile nesfârşite ale iraţionalului, fugind cu Einstein în dinţi.

Şi, cel mai important, învăţăm că pentru a înţelege ca Einstein credea de fapt în zeul ei, nu într-un concept mai degrabă abstract , cum tot declara el acolo inutil (cine ia în seamă declaraţiile lui Einstein despre propria religie, mai bine îi spunem noi în ce crede) "trebuie studiate ecuatiile lui de le teoria de unificare a campurilor si interactiunilor. " Pentru ca, desigur, Tanti le cunoaşte în detaliu. Deciîşi poate exercita capacităţile telepatice pentrua afla în ce credea de fapt Einstein. Nu, ce scrie el acolo e inutil.

Şi pentru a cita o clasică în viaţă:
"A comenta un citat scos din context ... nu inseamna decat dilentatism. " (Da, gramatica originală. )

Aşa ca Tanti, nu mai fiţi dilentata [sic] şi nu mai intraţi în subiecte care vă depăşsesc evident. Cum ar fi...ă....cum ar fi orice subiect. Aşa.

P.S. M-am săturat până peste cap de pierduţii în spaţiu  care mă sfătuiesc să citesc Toma de Aquino pentru a înţelege că evoluţia nu există sau pe Cleopa pentru a înţelege fizica. "Pune mâna pe carte", venind de la o persoană analfabeta ştiinţific e o expresie monstruos de cretină. Pe de altă parte, cei care chiar ştiu câte ceva despre realitatea obiectivă ştiu să explice un fapt fără să dea pe dinafară de mândrie că ei au citit ceva în plus. Nu este umilinţa o calitate creştină, doamnă dragă?

8 comentarii:

  1. Imi vine greu sa cred ca este caz real. Femeia asta chiar a introdus in discutie teoria campurilor unificate? Si asta ca sa spuna ca daca nu le intelegi pe alea, nu poti sa intelegi ce religie avea Einstein? Eu n-as aduce in discutie ceva despre care n-am habar, si sunt convinsa ca ea nu avea habar, ar fi o discrepanta enorma cu celelalte idei ale sale daca ar sti fizica serioasa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am citit si Toma d'Aquino si multa literatura religioasa (crestina si de alte religii). N-am primit niciodata sugestii de acest gen, pentru ca intelocutorii stiau ca daca deschid subiectul e rau pentru ei. Iar don'soara cu teoria campului, ar trebui intrebata daca stie macar ecuatiile lui Lorentz, eventual si sa inteleaga de unde se deriva, iar apoi sa isi dea cu parerea despre fizica. Maine - poimaine ma trezesc cu ea dandu-mi lectii de Quantum Chromodynamics.

    RăspundețiȘtergere
  3. Probabil. O diploma de filozofie si un institut teologic ii permit sa de lectii de orice.

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa se intampla cand vorbesti cu persoane d-astea, deviaza de la subiect si iti spun altceva doar ca sa para mai destepti, evadeaza intrebarile si incep sa debiteze.Nu ai idee cat de comuna e situatia.

    RăspundețiȘtergere
  5. A, update. A trecut la Ad Baculum. Ne invita pe toti la un meci de box. Si cam toti suntem complet scarbiti. Sti de ce nu zdrobesc oamenii limacsii cu calcaiul?

    RăspundețiȘtergere
  6. Am scris si eu mai demult un articol despre Einstein... e foarte nefericit sa te iei dupa prejudecatile altora, indiferent ca te proclami ateist sau crestinist... atata vreme cat nu gandesti pt tine insati.
    Termenul de panteist a fost inventat de niste `teologi` idioti, din-aia care votau daca femeile au suflet... ca sa faca panarama de religiile `pagane`.
    Einstein intr-uin mod penibil este asociat cu acest termen.
    Desigur, trebuie sa fii capabila sa pui in balanta spusele omului... altadata zice ca este profund religios...

    RăspundețiȘtergere
  7. nu inteleg de ce oi fi pierdut timpul sa citesc...apa de ploaie....

    RăspundețiȘtergere