marți, 15 martie 2011

Pe noptiera mea e-o carte. Şi e plină de New Age bullshit.

Am descoperit că trebuie că sunt una dintre cele mai sănătoase persoane de pe planetă. De ce? 
Îmi plac pietrele preţioase. Nu doar ca să le privesc sau să le port, ci şi să lucrez cu ele pentru a face bijuuri pentru vânzare. Am pietre semipreţioase pe noptieră, sub pat, pe podea, în dulap, pe dulap şi aproape invariabil sub formă de bijuterii atărnate de diverse părţi ale corpului. Şi pentru că majoritatea femeilor vor să ştie ce au în urechi, măcar ca să se poată lăuda cu "E Aventurin peruvian, tu!", ţin să scriu pe ambalajul bijuurilor din ce pietre sunt alcătuite. Ca rezultat, am cumpărat o carte. Se numeşte "Pietre Preţioase. Mică enciclopedie". Vinovaţii (îmi e greu să ii numesc autori) sunt Rudolf Dud'a şi Lubos Rejl. Hai să luăm o piatră la întămplare, să vedem ce scriu autorii despre ea.

GRANATUL


A3B2(SiO4)3
unde A =  Mg, Fe, Ca, Mn
        B  = Al, Fe, Cr, Ti, Zr, V 
Din latina, granum - grăunte, granulă.
Istoric: Granatul este o piatră foarte apreciată. Bijuteriile din granat sunt cunoscute încă din vremea sciţilor (secolele VI-IV î.Hr.). Pliniu denumea tote pietrele roşii, inclusiv granatul, carbunculi. Piatra preferată era priopul, prelucrată adesea prin tăiere în Boemia secolul al XVI-lea, şi utilizată împotriva vrăjilor.Almanditul era denumit de Pliniu Carbunculus albandicus. Granatul era considerat capabil să-l apere pe proprietar de duşmani, să stimuleze imaginaţia şi să ajute în dragoste.
Astrologie: Apără nativii din Berbec (astrologi moderni), Leu( greci).
Chakra: Bază.
Efecte tămăduitoare: Revitalizează; regenerează sângele; normalizează tensiunea arterială, utilizat în tratarea artritei, reumatismului, a tulburărilor mentale şi pentru creşterea potenţei sexuale; piatra se descarcă în apă curgătoare, apoi se scufundă într-o soluţie concentrată de sare şi se încarcă pentru un scurt timp la soare. 
Roci gazdă: Roci magmatice şi metamorfice, aluviuni, pegmatite.

Aşa, deci hai să vedem ce alte boli îmi mai sunt vindecate în timpul lucrului, când ating aceste pietricele şi mărgeluţe colorate:

 (În ordinea aşezării în cutiuţe)
Cuarţuri chatoiante: Îmbunătăţeşte vederea, calmează astmul;
Obsidian: Ascute agerimea minţii;
Fluorit: Calmează emoţiile; tonifică inima;
Coral: Ascute mintea, vindecă ochii, utilizat în tratamentul aparatului urinar;
Onix: Tonifică inima, tratează afecţiuni neurologice;
Piatra Lunii (sau cum cu drag îl numesc, Feldspat de potasiu): Întăreşte inima, folosit în tratarea bolilor genitale şi ale gâtului;
Cuarţ roz:  Înlătură stările depresive, întăreşte inima;
Lapis Lazuli: Alungă durerile de cap, scade tensiunea arterială, febra, reduce durerile menstruale; încălzit, este folosit în tratarea inflamaţiilor şi umflăturilor;
Sodalit: Calmează emoţiile, scade tensiunea arterială;
Ametist:  Întăreşte voinţa, echilibrează metabolismul, folosit în tratarea nevralgiilor şi insomniei;
Turcoaz: Utilizată în tratarea afecţiunilor nasului, gâtului, plămânilor, tonifică inima, îmbunătăţeşte vederea;
Jasp:  Stimulează apetitul, menţine funcţiile normale ale stomacului, intestinului, ficatului, opreşte sângerările, vindecă hemoroizii, utilizat în tratarea bolilor genitale, a gutei şi problemelor urinare;
Malachit: Îmbunătăţeşte vederea, utilizat în tratarea afecţiunilor pancreasului, splinei, stomacului, a problemelor emoţionale insomnie, dureri de cap;
Etcaetera, etcaetera... 

M-am plictisit. Mai am destule pietre şi destule afectiuni tratabile atât de uşor, încât existenţa spitalelor e de neînţeles. Ce ne mai trebuie medici, când avem bijutieri şi astrologi?

Aproape de fiecare dată când discut cu o clientă sunt întrebată "Ce piatră se potriveşte pentru Tauri?" sau "Ce aveţi pentru tensiune?"  (Parcă sunt la farmacie, nu instalate comod în fotoliu scotocind prin cutii de bijuuri.) Încercarea de a împăca piatra cu varza e dureroasă: încerc să le explic ca unii sau alţii susţin ca piatra cutare are efectul X, dar că piatra care "ţi se potriveşte" este cea care îţi stă bine şi te face să simţi că arăţi bine, că eşti încrezătoare. (Deşi îmi vine invariabil în minte să urlu: " E o afurisită de piatră, un biet mineral, are efectul că străluceşte, şi atât!) Unele zâmbesc şi încuvinţează, altele se uită la mine ca la o nebună.....auzi, să fi Peşti şi să nu porţi Turcoaz sau Jasp! Incredibil....


 

18 comentarii:

  1. Ce patra trebe la Pesti? :roll:
    Salut Freija ! :D

    RăspundețiȘtergere
  2. ei hai, ca sint o gramada de pietre care fac si altceva in afara de a straluci frumos

    http://www.classicgems.net/info_Radioactive.htm

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai atunci, cu atata Amazonit rusesc si peruvian si toate rudele lui feldspatice din colectie, inseamna ca am o mica Japonie langa mine. (Oare ar trebui sa iau pastile de iod?)
    Site-ul asta merita un link direct. Mersi, sarpe boa.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai tu, pietrele astea au fiecare efectul ei dar dar daca tu le amesteci asa normal ca au si efecte adverse. Asa ajungi sa te doara capul, sa prinzi o raceala, sa ai palpitatii la inima. Lucrezi cu pietre tamaduitoare si nici atata lucru nu stii, of, ia sa te duci pe la un bioenergetician sa te invete cum e cu pietrele.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am sa le asez mai feng-shui. Si am sa tin feldspatii intr-o cutie de plumb.

    RăspundețiȘtergere
  6. Uff, ai si cumparat cartea; nu puteai sa o rasfoiesti sumar inainte?

    Mai ales ca informatiile acelea sunt disponibile si pe internet; uite despre cum sa faci feng shui cu pietrele poti gasi aici:

    http:// allex-jewellery.blogspot.com/2010/11/tehnici-feng-shui-pentru-anumite.html

    (vezi ca am spart linkul)

    Tot pe acel colt de internet poti gasi si alte informatii relevante despre :

    - Alegerea pietrei norocoase, pretioase sau semipretioase, pentru anul 2010 in functie de zodie
    - Pietrele norocoase traditionale (pretioase si semipretioase) in functie de luna nasterii
    - Magnetoterapie
    - Cristaloterapia - culoare si sanatate
    - Bijuteriile cu pietre semipretioase care apara purtatorii de atacurile energetice
    - Tehnici feng shui pentru anumite scopuri in functie de punctele cardinale, etc.

    .. citez de la postul cu oasele de dinozaur:

    Efecte asupra sanatatii:
    Oasele de dinozaur fosilizate sunt folosite pentru vindecarea paraliziei si oaselor rupte, auz, invigorarea si reglarea temperaturii corpului.


    Daca descoperi pe acolo vreo piatra care trateaza gandirea magica si paranoia woo-woo, sa-mi dai si mie de veste.

    RăspundețiȘtergere
  7. Tantiile care cumpara de la mine nu sunt mari utilizatoare de internet, deci cartea e o investitie buna:)Plus ca e destul de bine organizata. Si are poze colorate.
    Mersi de link, ma distreaza woo-urile astea, dar crede-ma ca nu imi voi sfatui clientele sa isi mute oglinda pe alt perete, nici sa poarte o culoare care nu le avantajeaza ca e "piatra lor".
    "Oasele de dinozaur fosilizate sunt folosite pentru vindecarea paraliziei si oaselor rupte, auz, invigorarea si reglarea temperaturii corpului."
    A.....this beats what I have. Oare melcii si scoicile fosile ce fac, ca am un raft de asa ceva......
    Cat despre gandirea magica si woo-woo, stiu eu ce merge: granit. Orietat cu viteza spre tampla.
    (La mine in comentarii nu trebuie sparte linkurile, dimpotriva, tre' sa le aplici niste formatare inainte. Din pacate. Sau din fericire, nu stiu.)

    RăspundețiȘtergere
  8. Sfiiinte, cum ai citit un site atat de roz?!?

    RăspundețiȘtergere
  9. Am citi si site-uri crestine la viata mea, vreau sa inteleg cum gandesc oamenii astia; nu ma speriu eu de un site colorat in roz.

    RăspundețiȘtergere
  10. "vreau sa inteleg cum gandesc oamenii astia"

    Raspus corect: nu gandesc.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ateistii nu au cum sa fie sanatosi.

    RăspundețiȘtergere
  12. Freija, ce-i cu harmalaia asta ?
    Aaaa, da, n-am mai apucat sa continui discutia cu Adi acolo, si aparent a inceput a se simti ignorat si parasit, si s-a apucat de facut murdarie prin tot locul.
    Ar trebui sa-mi cer scuze de la el ca l-am lasat sa astepte. Scuze, Freija, din cauza mea ti s-a "poluat" blogul.

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu mai fiti, ma, asa deprimati!
    Cu siguranta ca sunt altii si mai tristi decat voi... uite, de exemplu, bietii japoneji :))

    RăspundețiȘtergere
  14. @freija: cu placere. daca ai niste pietricele cu oxizi de uraniu sau thoriu, iau si eu un sirag :)

    iod n-are rost sa iei. iodul stabil satureaza glanda tiroida astfel incit sa nu absoarba iod radioactiv, iar in pietricelele alea n-am vazut sa fie izotopi instabili de iod. plus ca oricum nu mai gasesti, au golit farmaciile apocalipticii astia gen adi.

    RăspundețiȘtergere
  15. Din fericire nu am nici o piatra semipretioasa care sa cauzeze "mutatii" din alea ca in X Men. Cel mai mare pericol e sa imi scape ceva margele in pat si sa ma intalnesc cu ele cand ma fac mai comoda. :P

    RăspundețiȘtergere
  16. Eu nu merg niciodata la farmacie... cand eram nitelus mai tanar, mergeam doar sa caut steroizi.

    RăspundețiȘtergere
  17. Aviz amatorilor de vindecari miraculoase.....mare grija la pietrele de topaz, pentru ca unele au chiar tratament radioactiv si in unele state incep sa interzica acest mod de tratare a pietrelor....

    RăspundețiȘtergere