vineri, 4 martie 2011

Da eu cu cine mai votez?

Acum ceva vreme am votat şi eu cu un politician tânăr, simpatic şi cu care apucasem să socializez scurt în culisele Antenei 1. Raluca Turcan mi se părea activă, vie şi implicată. Şi ia să vedem cum imi reprezinta interesele.....
Raluca Turcan: Initiativa PDL: Parteneriatul Stat-Biserica

Aici gasiti proiectul de lege referitor la Parteneriatul Stat-Biserica in domeniul asistentei sociale, proiect pe care l-am prezentat astazi in cadrul unei conferinte de presa la Bucuresti. Ii multumesc in primul rand domnului profesor universitar Radu Carp, de al carui sprijin m-am bucurat si sper in acelasi timp ca oamenii politici sa sustina acest proiect, fiindca sunt multi cei care au nevoie de asistenta sociala si carora le-ar folosi adoptarea proiectului de lege. 
Potentialul de asistenta sociala al unitatilor de cult poate fi mai bine valorificat, iar aici intervine PDL prin promovarea unei initiative legistative conform careia statul si bisericile isi unesc fortele pentru oferirea de servicii sociale celor nevoiasi: hrana, imbracaminte, adapost, consult si tratament medical, asistenta religioasa, activitati educative si recreative in colectivitate.
Acest proiect raspunde nevoilor de asistenta sociala sporita in perioada actuala de criza economica, inspirandu-se in acelasi timp din valorile crestin-democrate si populare pe care se bazeaza Partidul Democrat Liberal.
Astept parerile voastre despre proiect, precum si sugestii de imbunatatire.
Părerile "noastre" despre proiect nu au fost bine primite.
Iată ce au spus vizitatorii:
Liviu Gelea spune: 
Incredibil de nepotrivita initiativa. Ati uitat de principiul democratic al separarii statului de biserica? In loc sa transformam bisericile in ong-uri si sa le lasam sa se administreze singure le sprijinim masiv cu bani nemeritati de la stat care ar putea fi folositi pentru infrastructura.
Patriarhul daniel umbla cu kilograme de aur pe piept si noi ii dam si mai multi bani ca sa faca ce trebuia sa faca de mult din averile bisericesti. In momentul acesta biserica nu acorda nici 1% din incasari activitatilor filantropice. Ce va face sa credti ca puteti avea incredere in niste nenorociti precum cei din biserici?
Cum ramane cu libertatea religioasa? veti face un parteneriat cu toate bisericil sau numai cu BOR? Daca eu sunt de alta religie si am nvoie de ajutor trebuie sa ma convertesc la crestinism?
Oti spune: 
Cu siguranta ca asistenta sociala a celor nevoiasi este o misiune importanta intr-un stat ca Romania. Cu toate acestea, propunerea dumneavoastra este gresita din mai multe puncte de vedere:
1. Libertatea de credinta. Este incalcata in conditiile in care este practic imposibil ca toti membri minoritatilor nationale sa primeasca asistenta sociala din partea propriului cult pentru a nu se simti discriminati in fata majoritatii.
2. Competenta. Personalul clerical nu are pregatire de specialitate, in conditiile in care statul roman investeste sume importante in pregatirea de personal calificat.
3. Credibilitate. Ce fel de garantii exista in legatura cu faptul ca biserica ortodoxa romana nu va face prozelitism pe banii statului incercand sa-si consolideze pozitia dominanta?
Solutia ramane separarea statului de biserica si acordarea de stimulente fiscale pentru acele companii sau ONG care desfasoara activitati de protectie sociala

Vlad spune: 
Sa inteleg ca din purcoiul de bani primiti de la Stat de-a lungul anilor, BOR a cheltuit atat de mult pe proiecte sociale incat e nevoie de un parteneriat aditional prin care sa le dati si mai multi bani (banii nostri, nu ai Dv.). Bani dati unei institutii in care transparenta lipseste cu desavarsire. Apropo, ce-ar fi sa stim si noi cati bani, exact, da BOR pe proiecte sociale in prezent, inainte sa le mai dam bani pentru proiecte sociale viitoare?

Deci nu ajung cei peste 100.000.000 euro dati BOR doar anul asta.
Nu ajunge ca Dv. si colegii Dv. ati alocat bani pentru constructia de biserici din fondurile de criza ale guvernului.
Nu ajunge ca avem cele mai multe biserici pe cap de locuitor din Europa, si inca se mai construiesc, in timp ce avem biserici care au valoare de minument istoric care stau sa se prabuseasca, dar pentru care nu se gasesc bani.
Nu ajunge ca BOR se comporta fix ca un SRL (au hoteluri, paduri, si afaceri de tot felul), dar spre deosebire de SRL-urile care au ajuns “in pamant” din cauza impozitului forfetar si care chiar sustineau prapadita asta de economie romaneasca, nu platesc nimic cand vince vorba de taxe.
Nu ajunge ca nu numai ca nu platesc taxe, dar incaseaza sume imense de la Stat, anual, pentru care nu dau nici o socoteala nimanui.
Nu ajunge ca mint cu nerusinare in comunicate oficiale cand vorbesc despre secularizarea lui Cuza (BOR nu exista pe vremea aia, deci nu avem ce sa le dam inapoi, pentru ca nu li s-a luat nimic), iar premierul Boc nu are coloana vertebrala sa refuze sa semneze un punct de vedere care contine asemenea minciuni (vedeti aici: http://webapp.senat.ro/pdf/10L696PV.pdf )
Nu ajunge ca, datorita colegilor Dv. parlamentari, popii nu pot fi verificati de catre CNSAS. Adica legea sa aplica pentru toti, mai putin pentru preoti. Va multumim pentru asta. Ati aratat inca o data ca legile sunt pentru prosti, nu si pentru prietenii politicienilor.
Nu ajunge ca suntem la coada vacii europene din punct de vedere educational, important e sa se faca religie obligatorie in scoli, timp de 12 ani, nu cumva sa ramana BOR fara generatia viitoare de cotizanti, si Dv. fara generatia viitoare de votanti obedienti si inculti, care sa voteze dupa cum le spune popa.

Sunt dezamagit, pentru ca pana acum vreo doi ani, aveam asteptari legate de un viitor mai luminat pentru romani, si ma bazam pe politicieni tineri, ca Dv. De la care ma asteptam sa isi asume decizii nepopulare, dar care ar conduce la ridicarea romanilor din groapa culturala in care, majoritatea, se afla. Iar apropierea dintre Stat si BOR exact asta nu va face, pentru ca religia merge mana in mana cu ignoranta. Incep sa cred ca asta si urmariti, pentru ca e mai usor sa fii politician intr-o tara de oi, decat in una unde oamenii au spirit critic.

Toate statele dezvoltate au inteles ca cercetarea stiintifica si educatia au importanta strategica, si investesc ca atare. Noi aruncam banii pe biserici si pe popi. Va multumim ca va ganditi la noi.

Cei care au avut îndrăzneala să declare că statul şi biserica trebuie să fie separate şi că rezultatul ar fi dezastruos, teologii neavând pregătire de sociologi şi, in plus, va încălca libertatea de religie şi conştiinţă garantate în constituţie au primit un răspuns scurt, la obiect şi din care putem înţelege nu doar afilierea Ralucăi Turcan, ci şi cum stă cu propria conştiinţă:
Nu inteleg atacurile dure pe care le aduceti la adresa bisericii. Am avea nevoie de mult spatiu si timp ca sa polemizam pe tema prezentei bisericii in societate, insa ma limitez la 3 idei:
- Separarea dintre Stat si Biserica s-a impus in spatiul romanesc inca din secolul XIX. Dar asta nu inseamna sa avem un stat autist, care nu intelege importanta si misiunea Bisericii/ Bisericilor. Sunt pentru colaborare si nu ma descurajeaza vocile critice.
- Vehiculati informatii incerte (ex: biserica da sub 1% activitatilor filantropice sau avem cele mai multe biserici pe cap de locuitor din Europa sau bisericile nu platesc niciun fel de taxe) pentru a sustine teza indepartarii Bisericii din spatiul public. Nu am incredere in asemenea date pentru care nu prezentati nicio sursa.
- Daca sunteti atei sau sunteti pur si simplu impotriva Bisericii, aveti tot dreptul de a va exprima opinia, dar trebuie sa cautati in alta parte sustinere politica. 
Deci, dragi votanţi, dacă nu sunteţi ortodoxoizi, mai dă-vă şi-n franzelă.

4 comentarii:

  1. Mie imi para rau ca nu candideaza dracul; l-as vota, pe onoarea mea. Nu de alta dar astia sunt niste draci impielitati, nu oameni.

    RăspundețiȘtergere
  2. Citind Biblia, Dracul pare chiar un tip fain. Are minte proprie, nu accepta ce zic ceilalti doar pe baza autoritatii lor, e adeptul democratiei, e liberal, progresist.... (imi aminteste de Cernea, dar cu mai multa strategie)

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi place cat e de "deschisa" spre dialogul cu cetatenii, doamna asta, Raluca Turcan. Fix precum blogurile creationiste:
    "Comentariul tau asteapta sa fie aprobat".

    Sunt curios daca aproba, sau considera drept injuraturi, citarile-mi din Legea 96/2006, alea cu "deputatii sunt in serviciul poporului... au obligatia mentinerii dialogului... interesul intregii natiuni...”.
    Nici ca i-am oferit surse pentru afirmatiile care ei i se par "incerte" nu cred ca o s-o incante.
    Uh, dar ar trebui salvat, citatul ala, "aveti dreptul da' cautati altundeva sustinere". Cand mai e de votare, as scoate vreo 100 de biletele cu citatul respectiv si sa i-l lipesc pe afisele ei. Sa stie si alegatorii cat de mult se pot baza pe ea.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pun și aici imaginea pentru a avea o dovadă a cele spuse și a unor posibile cenzuri viitoare.

    http://i.imgur.com/JhvHn.png

    RăspundețiȘtergere