duminică, 27 ianuarie 2013

Sunt optimistă

Au trecut câțiva ani de când primesc în fiecare zi știri despre Biserica Ortodoxă, prea multe dintre ele absurde și înfricoșătoare. Au trecut câțiva ani de când vorbesc zilnic cu creștini mai mult sau mai puțin furioși că "mă iau de Dumnezeu". Dar, privind înapoi, îmi dau seama că s-au schimbat destul de multe.
Dacă în martie 2011 am fost surprinși că TVR1 a acceptat să facă o emisiune despre averile bisericii, acum micile "afaceri" ale preoților sunt un subiect comun la știrile ProTV. Dacă acum 3 ani aflam una-alta de pe puținele bloguri atee, acum ziarele de tip tabloid mustesc de știri picante despre preoți, investigații cu camera ascunsă în biserici și declarații "uimitoare și fără precedent" ale unor persoane abuzate de preoți. Dacă înainte sub aceste articole găseam zeci de comentarii în care autorul articolului era afurisit și amenințat cu Iadul sau cancerul, acum găssc mesaje de revoltă împotriva  preoților.

Iar ei, preoții, știu toate astea.

Scandalurile din ultimul an au avut toate substrat puternic financiar, de la proteste organizate împotriva  caselor de incinerare , inclusiv "boicotarea" incinerării unei personalități decedate, până la  scandalul legat de cimitirele private, care ar putea fi o concurență serioasă pentru cimitirele (tot private) ale BOR. Să nu mai spunem că BOR are mai nou magazin online.

Da, este înfricoșător să vezi cât de tare se întinde caracatița aceasta numită BOR. Dar pentru mine este o speranță: modul acesta agresiv în care încearcă cu disperare să se agațe de buzunarele oamenilor, în special în momentele tragice ale vieții lor, îmi dă  impresia că sunt disperați. Opinia publică este din ce în ce mai dezaprobatoare, în special de când au început lucrările la Nenorocirea Mântuirii Neamului (prost), delapidând grămezi de fonduri de care avem atâta nevoie în alte sectoare. ASUR le-a dat peste nas în ce privește ora de religie în școli, care începe să piardă "mielușei", și, mai nou, a creat  o petiție prin care puteți cere primarului vostru să nu acorde sprijin financiar pentru construitea Catedralei (o puteți semna aici).

Privindu-i pe popi atât de disperați să își păstreze "turma", agresivi, cu ochii injectați, urlând la cei care nu sunt de-acord cu ei, născocind metode vădit disperate de a mai aduna ceva bani, am imaginea unui om care se îneacă și care se agață cu disperare de toate paiele, sperând să se salveze. Românii au cunoscut Europa laică și seculară, românii cunosc exemplele țărilor nordice atee, românii s-au săturat de betmenii în rochie care le stau lipiți de portofel ca niște lipitori grețoase și arogante. Nu peste multă vreme corporația "Biserica Ortodoxă" va fi o amintire tristă, comparativă cu Evul Mediu, dacă nu datorită gravității, atunci datorită dureroasei apropieri în timp, pentru că ne va fi rușine că ne-am lăsat manipulați.

Nu, nu sunt absurdă. Știu că eu nu voi apuca să văd moartea acestei corporații. Dar voi trăi să o văd cu ghearele tăiate și dinții piliți, trăind din milă. Așa cum merită.

4 comentarii:

  1. ai aflat de asta?

    http://www.alternet.org/comments/belief/fetus-not-person-if-it-costs-us-money-says-catholic-church#disqus_thread

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred ca mai surprinde pe nimeni ipocrizia religiosilor. Scarbeste, da, dar nu mai surprinde...

      Ștergere
  2. Superb, imi place tot ce am citit, si eu sper sa se duca unde vor ei, si sa aiba parte de oameni ca ei.

    RăspundețiȘtergere