Ar trebui să îmi fac bagajele.
Ar trebui să scriu articolele săptămânii viitoare.
Dar șed pe podea, lângă un munte de obiecte care zac pe covor, pe pat, pe noptieră, și nu vreau să fac nici bagaje, nici vreo altă treabă. Îmi este temă de schimbare?
Facem cu toții asta, nu? Ne construim un cuib, un set de obiceiuri, un echilibru, un mod de a aborda o situație. Poat că nu este perfectă, dimpotrivă, dar ne este cunoscută, iar când ni se oferă o șansă de "mai bine, dar radical diferit" privim șansa cu groază, pentru că va trebui să o luăm de la capăt cu adaptarea.
Să mă mai mir atunci că trăiesc într-o lume care nu vrea să se schimbe? O lume unde ideile noi sunt văzute ca un pericol, unde privim totul cu neîncredere și ținem cu dinții de idei absurde, dar familiare, cum ar fi "Tradiția"?
"Oh! Stai! Cum adică Tradiția este absurdă? Ne oferă identitate, ne oferă comunitate, contactul cu strămoșii...!"
Bla.
Serios.
Bla.
Tradiția este doar atât: teama de a îmbrățișa noul, cu veșnicul Motto: "Dacă nu este stricat, nu îl repara." și cu ajutorul nepieritorului "Merge și așa.".
Înțeleg teama de schimbare a vânătorului de gazele care a reușit să învețe cum să folosească sulița și care o folosește pentru a-și hrăni tribul. Dintr-o dată apare în fața lui unul cu un băț ciudat, cu cele 2 capete legate între ele cu un maț de animal și cu o grămadă de bețe mai mici, ascuțite. Cum să vrea vânătorul să renunțe la sulița lui și să o ia de la capăt ca să învețe cum să folosească o altă armă? Iar în acel timp, cât nu va putea vâna, ce va fi de tribul lui?
Înțeleg de asemenea temerile primului om care s-a deplasat cu 30 km/h cu ajutorul unei mașinării ce scotea fum și un zgomot infernal, alunecând pe roți ca de căruță, dar fără nici un cal.
Dar nu este oare momentul să depășim această teamă superstițioasă?
Nu este oare momentul ca noi, specia noastră, să devenim un pic mai aventuroși și să acceptăm schimbarea cu dragă inimă? Câte lucruri bune nu au fost privite până acum cu suspiciune, câtor lucruri fenomenale nu le-am băgat bețe în roate pentru ca ne contraziceau tradiția?
Gata, mă duc să împachetez. Schimbare, sunt pe drum!
"Tradiția este doar atât: teama de a îmbrățișa noul, cu veșnicul Motto: "Dacă nu este stricat, nu îl repara." și cu ajutorul nepieritorului "Merge și așa."."
RăspundețiȘtergereEste şi asta, dar e mai mult de atâta, aceste tradiţii cumulează şi multă înţelepciune populară, locală. Problema mea cu ele este că sunt îmbâcsite cu religie, nu găseşti nici măcar o fărâmă de înţelepciune poulară care să nu fie contaminată cu vreo inepţie bisericoasă sau direct din biblie. Asta însă nu anulează o experienţă de viaţă dobândită şi acumulată de-a lungul a multor generaţii, dacă filtrăm şi scuturăm ideile interesante de molozul religios, vom găsi multe mostre de înţelepciune autentică, de cunoaştere la un nivel empiric destul de bună a fenomenelor etc. S-a produs şi un fenomen invers, adică tradiţiile au fost întărite ca interpretări "de viaţă" ale celor înscrise în textele religioase, au creat un fel de feed-back care a închis acest cerc care lega tradiţiile de religie. Religiile inspirau tradiţiile, iar tradiţiile făceau religiile mai puternice.
Personal consider unele tradiţii drept interesante şi chiar utile pentru mulţi, dar în acelaşi timp, cred că încetucă o să se renunţe la forma asta de înmagazinare a unor cunoştinţe şi experienţe. Acum avem instrumente mult mai performante de a stoca, promova, dezvolta şi educa aceste valori. Înainte nu existau acestea, folclorul şi tradiţiile erau mediul oral (mai ales) care s-a dezvoltat de la sine tocmai pentru a transmite mai departe valorile importante.
"Oh! Stai! Cum adică Tradiția este absurdă? Ne oferă identitate, ne oferă comunitate, contactul cu strămoșii...!"
RăspundețiȘtergereBla.
Serios.
Bla.
Tradiția este doar atât: teama de a îmbrățișa noul, cu veșnicul Motto: "Dacă nu este stricat, nu îl repara." și cu ajutorul nepieritorului "Merge și așa.".
Am văzut ca încercai un dialog și nu aveai cu cine... așa că mă ofer voluntar :)
Deci pentru tine tradiția e doar teama de nou?
Pentru mine tradiția se aseamănă cu rădăcinile unui pom, sint ceea ce il leaga de locul natal si ii da rost pe lume, scop in viata, identitate intre popoarele lumii.
"Câte lucruri bune nu au fost privite până acum cu suspiciune, câtor lucruri fenomenale nu le-am băgat bețe în roate pentru ca ne contraziceau tradiția?"
- Astept citeva exemple de lucruri fenomenale blocate de traditie.
O metaforă frumoasă nu face o idee validă. Rădăcinile alea de copac sunt utile doar dacă vrei o societate-plantă, care stă pe loc şi-o bate văntul. Dacă vrei o societate dinamică şi vie, îi trebuie aripi, nu muşchi pe rădăcinile putrezite.
Ștergere"Astept citeva exemple de lucruri fenomenale blocate de traditie."
De unde să încep? De la oamenii de ştiinţă arşi pe rug pentru ideea revoluţionară că pământul nu e plat? De la blocarea cercetărilor pe celule Stem, pentru că tradiţi areligioasă o interzicea? De la discriminarea celor din jur pentru că "aşa a fost mereu"? De la tratamentele "tradiţionale" care încă mai omoară oameni? Serios, în ce lume trăieşti? Sau eşti unul dintre cei care cred că "tradiie" este doar ce văd ei Sâmbătă pe taraf TV?
O metafora frumoasă sau nu poate fi interpretată de fiecare după cum vrea. Tu dincolo de personajul fictiv de pe net ești o persoana reala, provii dintr-o familie ai părinți și bunici și asa mai departe adânc în istorie. Tot acel lanț neîntrerupt de strămoși sunt rădăcinile noastre, lor le datorăm viața și această existenta cu bune și rele. Fie ca ne place sau nu suntem marcați de aceasta moștenire care se reflectă începând cu zestrea genetică și continuând cu zestrea culturală, istorie, limbă, obiceiuri si chiar religie.
ȘtergereAceste radacini se află chiar in fiinta noastra ma intelegi ? (revin)
Faptul că am bunici nu înseamnă că mă şterg la fund cu frunze de cucuruz, cum făceau ei. Nu confunda respectul datorat familiei mele cu refuzarea unor avansuri sociale şi/sau ştiinţifice. Nu sunt obilgată să le păstrez decât genele, nu şi cutumele.
ȘtergereDa... iți înțeleg foarte bine punctul de vedere si nu încerc sa ți-l schimb. Tot ceea ce vreau să arat este ca nu toată lumea înțelege prin tradiții ceea ce înțelegi tu.
ȘtergereFară sa deviez de la subiectul tradiții, trebuie să spun, că deși acum sunt la moda drepturile omului, nu trebuie să uităm că mai avem și obligații. Iar una din obligații este respectul pentru neam și țară, pentru cei care au murit pentru ca noi să putem trai și vorbi azi. Pentru cei care au murit apărând țara, neamul, limba și religia strămoșească. Cei care cred ca fac un bine societății aclamând ruperea de tradiții, îi fac din contră un mare rău. Societatea noastră e grav bolnavă acum, dar asta nu din cauza tradițiilor sau religiei, hai mai bine să încercăm sa găsim cauzele reale pentru care am ajuns ultimii în Europa și slugi pe la străini. Pe mine asta mă doare cel mai rău. Scuze pentru scurta deviere de la subiect.
Incerc acum sa revin la subiectul de mai sus legat de
Ștergere"De unde să încep? De la oamenii de ştiinţă arşi pe rug pentru ideea revoluționară că pământul nu e plat? De la blocarea cercetărilor pe celule Stem, pentru că tradiţia religioasă o interzicea? De la discriminarea celor din jur pentru că "aşa a fost mereu"? De la tratamentele "tradiţionale" care încă mai omoară oameni? Serios, în ce lume trăieşti? Sau eşti unul dintre cei care cred că "tradiie" este doar ce văd ei Sâmbătă pe taraf TV?"
Sa știi ca înainte de a intra în vorbă am citit și am apreciat acele reguli de conduita a discuțiilor (o parte le-am și copiat pe blogul meu dedicat luptei contra manipulării negative) Încerc sa ma țin cât mai bine de principiile pe care le impui pe blog mergând până acolo încât sa iți arăt unde le încalci chiar tu. Dar sa revin la subiect... era vorba de cum împiedica tradițiile progresul stiintific ... Tare as fi curios în tradiția cărui popor intră arderea pe rug a oamenilor de știință ? :) Sau ce tradiții populare au treabă cu celule stem ?... am senzația ca ceva nu se leagă aici.
Despre religie și inchiziție prefer să discut la alt subiect decât la cel dedicat subminării tradițiilor.
O legătura ar fi cu tratamentele tradiționale care omoară oameni... aici ar fi enorm de mult de discutat la ce tradiții te referi ? la cele din China, acupunctura? sau India, Ayurveda? sau la folosirea plantelor medicinale de pe la noi ? Subiectul e complex pentru nu cunosc date statistice cu privire la procentul celor care mor datorită tratamentelor tradiționale și câți mor cu zile în spitalele noastre datorită condițiilor, sau greșelilor medicilor.
Nu mă număr printre cei care urmăresc taraf tv, dacă vrei să știi preferințele mele muzicale iți pot da adresa unei pagini de FB dar mă tem să nu zici că îmi fac reclamă aici.
"deși acum sunt la moda drepturile omului, nu trebuie să uităm că mai avem și obligații.Iar una din obligații este respectul pentru neam și țară, pentru cei care au murit pentru ca noi să putem trai și vorbi azi. "
ȘtergereCe are una cu alta, Horia, zău aşa? Adică respectul pentru cei care au murit înaintea me înseamnă că trebuie să nu respect drepturile omului? Asta însemnă pentru tine drepturile omului? O modă? Serios, chiar nu pot înţelege ce vrei a spune.
"Pentru cei care au murit apărând țara, neamul, limba și religia strămoșească." Uite, acestea sunt exemple bune de cg=hestii fără valoare. Religia pot să şi-o bage în cur, unde este locul mizeriilor. Tot acolo pot să îşi bage şi tribalismul, care este o altă sursă a tuturor relelor. Nu am nici un fel de respect pentru ceva doar pentru că este vechi sau "aşa se face". Sunt nişte non-valori, mai mult nocive decât utile.
"Societatea noastră e grav bolnavă acum, dar asta nu din cauza tradițiilor sau religiei, hai mai bine să încercăm sa găsim cauzele reale pentru care am ajuns ultimii în Europa și slugi pe la străini."
Hai să vedem...oare de ce le merge altora aşa de bine, iar nouă aşa de rău? AAAAAA, daaaaa, am uitat. Ceilalţi au aruncat la gunoi "tradiţiile" învechite şi lipsite de valoare, au lăsat în umă superstiţiile şi s-au descotorosit de religie, iar acum le merge bine. Ah, uite cum îţi dai cu firma în cap.
"Tare as fi curios în tradiția cărui popor intră arderea pe rug a oamenilor de știință ?"
Nu mai intră în tradiţia europeana, pentru că este una dintre tradiţiile cărora le-am făcut vânt, aşa cum tot recomand eu. Alţii au spus, la vremea aceea, că "aşa se face, deci aşa e bine".
" Sau ce tradiții populare au treabă cu celule stem ?... am senzația ca ceva nu se leagă aici. "
Asta este legat de tradiţia cre(ş)tină că fetuşii au suflet, deci nu se pot folosi celule recoltate din blastule/fetuşi pentru a salva vieţi. Da, este un "argument din tradiţie, deşi acestei specifice "tradiţii" i se spune "religie". Tot o cutumă a celor din trecut, pe care ar fi trebuit să o lăsăm în copilăria speciei.
"O legătura ar fi cu tratamentele tradiționale care omoară oameni... aici ar fi enorm de mult de discutat la ce tradiții te referi ? "
Hai să îţi spun de un caz anume. Un amic de-al meu este medic neurolog.Într-o zi ajunge la el o fată frumoasă, dar paralizată pe jumătate într-o grimasă oribilă. După câteva teste îşi dă seama că e prea târziu: ţesutul e distrus, o operaţie pe creier ar putea să nu mai poată schimba nimic. O întreabă pe mama fetei: "Dar de ce nu aţi venit cu ea la doctor până acum? Dacă o verdea cineva acum un an sau doi se pute opera." "O, păi am fost peste tot: şi la naturişti, şi la homeopaţi, şi la mânăstire, şi la acupunctură, şi la reflexoterapie...Doi ani am tot umblat cu ea." A umblat cu ea, dar pentru că era needucată a dus-o la vrăjitori, dar nu la medic.
"Pentru cei care au murit apărând țara, neamul, limba și religia strămoșească." Uite, acestea sunt exemple bune de cg=hestii fără valoare. Religia pot să şi-o bage în cur, unde este locul mizeriilor. Tot acolo pot să îşi bage şi tribalismul, care este o altă sursă a tuturor relelor.
Ștergere----------------------------
Frumoasa exprimare ... n-am ce zice dar e blogul tău și vorbești asa cum știi ...
Eu ma gândeam la Brâncoveanu care a preferat sa moara împreună cu copiii săi decât să își trădeze religia de ce oare ? a fost un prost ? sau un erou ? tu ce crezi ?
Cu tribalismul care e treaba ca nu ma prind mai avem triburi pe undeva și eu nu știu ?
-------------------
Eu am spus asa drepturile omului sint acum la moda tu in stilul clasic de dezinformare spui ca as fi spus ca drepturile omului sint o moda ... e o diferenta pentru cine vrea sa o vada.
Si am spus asta in contextul in care se vorbeste pe toate drumurile despre drepturile omului dar nu si despre obligatii ... ambele sint lafel de importante.
-------------------
Care ceilalti au renuntat la traditii ? spaniolii ?
grecii ? italenii ... daca ai inceput spune pina la cap
doar rusii au renuntat la traditiile crestine 70 de ani si satelitii lor dupa caz... numai ca ce sa vezi ? acum s-au sucit :)
-------------------
Amesteci tradițiile cu religia exact cum spuneai tu că nu trebuie facut la propriul regulament. Eu te întrebam de tradiții populare ...tu o dai pe religie că nu ai argumente ... ok trecem mai departe.
-------------------
Da am auzit și eu tot tot felul de cazuri problema e alta statistica ... câți mor de naturiste câți mor in spitale. De ce crezi ca a evitat spitalul fata din acel caz dacă tot acolo s-a dus ? dacă era datorita obscurantismului și misticismului ar fi trebuit sa nu meargă deloc ... poate se temea de dezastrele de prin spitalele noastre atât de mediatizate. La asta nu te-ai gândit?
Observ în tonul tău o unda de nervozitate și cuvinte vulgare pe care nu le-am mai văzut în alte postări ... ce se întâmplă ? e greu dialogul ? preferi monologul ?
trebuie doar sa îmi spui ca te deranjez de la manipularea pe care o faci și ma retrag ... ok ?
"Deschide bratele către schimbare
RăspundețiȘtergeredar ai grija sa nu iți pierzi actualele valori"