sâmbătă, 9 februarie 2013

Limba sau sabia?

Limbajul este o lamă cu două tăișuri. Îl folosim pentru a comunica, pentru a colabora, dar și pentru a ne diferenția de alte grupuri, pentru a-i recunoaște pe cei din același trib. Specia noastră folosește între 6000 și 7000 de limbi, dar trei dintre ele acoperă aproape întregul glob, fiecare în propriul fel: 845 de milioane vorbesc chineza mandarină, 329 de milioane  au spaniola ca limbă maternă iar engleza, deși are doar 328 de milioane de nativi, a devenit limba universală, limba oficială a UE, cea mai predată limbă străină în școli și, cel mai important, limba Internetului.
Facem bancuri despre cei care refuză să adopte sistemul metric, ca tot omu', sau care conduc mașina pe partea greșită a drumului. Tendința noastră e să cucerim, să standardizăm, să transformăm triburile din jur după chipul și asemănarea noastră, iar prin asta să facem propriul trib să crească. Mi-ar conveni. Rareori sunt războaie în miezul aceluiaș trib.

Vă las cu biologul  Mark Pagel, cu o scurtă prezentare despre limbajul care ne-a făcut oameni.



5 comentarii:

  1. Şi după cum merg lucrurile, acea limbă comună converge uşor-uşor spre engleză, asta mai ales pentru că tehnologia informaţiei şi a calculatoarelor o are implementată chiar la nivel de sursă (comenzile sunt prescurtări din cuvinte ale limbii engleze, sau chiar forma întreagă).

    Foarte faină prezentare, aşa cum tinde să ne obişnuiască TED pe toţi

    RăspundețiȘtergere
  2. Intr-adevăr interesantă prezentare și plina de învățăminte. Mi-a plăcut ideea că nu trebuie să ne ascundem unii de alții ci să cooperam și să comunicăm.

    RăspundețiȘtergere
  3. In final unde spune ca destinul nostru este sa avem o singura limba... este o mica manipulare. De ce ? pentru că omul poate să învețe și să folosească mai multe limbi, nu trebuie sa uite una ca sa învețe alta. Așa ca nimic nu ne împiedică să vorbim atât limba materna, cât și mai multe limbi de circulație internațională.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu este nici o manipulare şi nu spune nimeni că "ar trebui" să avem o singură limbă, spun doar că aceasta este tendinţa, spre a ajunge la o limbă internaţională, globală. Poate se vor păstra o vreme şi limbile locale, dar tot vom avea nevoie de o limbă în care să comunicăm toţi.

      Ștergere
    2. Vezi minutul 08:46 "destinul nostru este sa devenim o singura lume in care se vorbeste o singura limba"
      - deci nu spune de tendință ci de destin
      Nu are rost sa dezvolt prea mult subiectul am vrut doar sa punctez un mesaj.

      Ca de obicei mesajul se plasează pe final când ascultătorul este mai obosit...
      Daca nu as știi ce știu as crede ca e o întâmplare dar prea e ca la carte.

      Ștergere