luni, 4 februarie 2013

"Ce faci tu e pierdere de vreme!"

Periodic mai apare cineva cu un text de genul: "De ce vă pierdeți timpul? Religioșii sunt prea proști/prea îndoctrinați ca să își schimbe opinia. Ceea ce faceți voi e inutil, irosiți timp care poate fi folosit altfel. Este inutil să discuți cu religioșii. "

 Sunt abia trei ani de când folosesc mediul online pentru a discuta cu oamenii despre scepticism, ateism, drepturile fundamentale ale omului și alte aspecte ale umanismului care mă interesează. Am creat bogul în 2010. Am creat pagina Resurse pentru Ateism  abia în urmă cu un an. Am purtat mii de discuții cu mulțimi de oameni, de la creștini inteligenți și capabili să își formuleze ideile la retardați cu diplomă (de facultate, în general), de la teiști agnostici până la creaționiști fanatici, de la naționaliști ortodocși la musulmani care încercau să transmită o idee cu Google Translate.
Am văzut în acest timp toate reacțiile posibile, de la amenințări cu crima sau violul la încercări de exorcism pe Facebook, de la negări incoerente la "am să mă rog pentru sufletul tău".

Dar ce îmi este cel mai relevant este că în acești ani am primit zeci de mesaje în care oamenii mi-au spus că fac ceva important pentru ei. Am cunoscut zeci de oameni care mi-au cerut informații suplimentare și s-au bucurat să afle lucruri noi. Am întâlnit zeci de persoane care au devenit mai tolerante, mai articulate și mai informate pentru că au avut acces la postările sau conversațiile mele. Nu pot să nu mă întreb câți nu mi-au trimis mesaj, sau câți au fost ajutați de Forum, sau de ceilalți atei militanți de pe Facebook, Reddit sau Yahoo Groups.

Da, ce facem noi e doar o picătură în acest ocean de religiozitate, de incoerență, de superstiție, de credulitate și de intoleranță. Dar ce este un ocean, dacă nu o multitudine de picături? Om cu om, idee cu idee, ne adunăm pentru a ne face lumea cu un pic mai bună, cu un strop mai suportabilă. Și vă mulțumesc tuturor celor care sacrificați câteva minute pe zi pentru a informa pe cineva, pentru a ridica o hârtie de pe stradă sau pentru a apăra pe cei ce nu se pot apăra singuri. Fiecare gest al vostru este relevant, o altă picătură, un alt pas al umanității spre o lume mai bună decât ieri.






5 comentarii:

  1. http://www.eva.ro/psihologie/situatii-si-sfaturi/poveste-adevarata-sotia-mea-e-obsedata-de-religie-si-nu-mai-vrea-sa-facem-sex-articol-48610.html?pagina=1&comment_message=add_ok#comment_post_section

    RăspundețiȘtergere
  2. Subscriu şi eu.

    De fapt, citind frecvent blogul tău, cel al Profului de Religie şi Sclavii lui Dumnezeu, până la urmă m.am hotărât să imi fac şi eu un blog în care să abordez teme legate de religie şi credinţe (şi nu numai).

    Spor la scris în continuare! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am avut ocazia sa iti vizitez romania iluziilor, prin gratia unui cititor comun, care mi-a lipit link-ul pe paguna de Facebook. :)

      Ștergere
  3. Eu nu scriu decât pe blogurile voastre, comentez şi citesc ideile pe care voi toţi cei care aveţi această iniţiativă curajoasă şi extrem de utilă, le faceţi cunoscute. Am început pe blogul lui Godless şi am continuat oriunde am simţit nevoia să susţin o "picătură" pe care oceanul voia s-o dilueze, inclusiv între cugetările de pe acest blog foarte fain! În ultimii ani aceste bloguri m-au ajutat să înţeleg de fapt că nu oceanul e nepărat problema pentru noi, ci faptul că noi reprezentăm o problemă mare pentru ocean: îl diluăm! Încet, încet, oamenii au acces şi la alte idei decât ipocriziile religioase, iar ideile la care ajung sunt extrem de interesante, foarte bine argumentate, foarte bine ancorate în ştiinţe şi cunoaştere. Apa oceanului se va dilua într-o perioadă mai mare sau mai mică, va deveni "potabil" pentru oricine.
    Eu personal vă mulţumesc tuturor celor care vă scrieţi blogurile acestea! Şi acu' la treabă, că sunt multe de zis!

    RăspundețiȘtergere