miercuri, 2 februarie 2011

Abiogenesis for dummies

Prea des mi s-a întâmplat in ultimele luni să mă lovesc de "argumentul" final al oricărui creaţionist care (nu) se respectă:
"Evoluţia nu explică cum a apărut viaţa." 
Şi, bineînţeles: "Atat timp cat nu imi explici de unde a aparut prima celula vie putem discuta ce zici ?
Si dupa ce-mi explici prima chestiune, de unde avea ea codul genetic cu informatia necesara sa se hraneasca, sa se divida ?"
(Trebuie menţionat : cel care tocmai a declarat asta lucrează, după propriile spuse, în "domeniul medical". Sper din toată inima că e şofer la o firmă de distribuţie a medicamentelor. Homeopate.)

În primul rând trebuie băgat la tărtăcuţă: Evoluţia nu explică apariţia vieţii, cum nici zoologia nu explică mecanismul de reproducere al cartofului. Apariţia vieţii e problema Abiogenezei, ştiinţă separată.

Cât despre restul întrebărilor (pe care autorul le crede retorice), ele îşi au răspunsul în acest filmuleţ făcut atât de simplu, încât până şi un texan l-ar putea pricepe: 


Mulţumesc, LazyPawn.

24 de comentarii:

  1. Sa nu uitam cireasa de pe tort: asta e un raspuns la provocarea "ce dovezi ai in favoarea creatiei ai, unele care sa NU contina "evolutie" sau "intamplare" sau "abiogeneza" ?"

    RăspundețiȘtergere
  2. Primit raspuns:
    “Argumentele pentru ipoteza creationista sunt chiar cele impotriva teoriei evolutioniste”

    Se deduce ca inainte de aparitia teoriei evolutioniste nu exista nici un argument in favoarea ipotezei creationiste.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu-ti pare ca te aprinzi prea tare pe faravirusi? Pana la urma e doar un subiect fara sfarsit... Fiecare va considera ca are partea lui de dreptate...va aduce argumente pro si contra...e si motivul pentru care nu ma bag in asemenea discutii. prefer sa-mi pastrez ideile fara a intra in "batalii existentiale" fara sens.
    Sper sa nu te deranjeze mesajul asta.

    O seara placuta,

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu am impresia ca il pot convinge pe Radu de ceva, dar sunt convinsa ca celor ce citesc topicul si au pricepator le poate folosi la cate ceva. Eu una am invatat multe din asemenea discutii, urmarite la altii.
    E bine sa iti pui intrebari. Nu vreau sa fiu crezuta eu pe cuvant, dar vreau ca oamenii sa devina curiosi, sa caute, sa invete, sa priceapa. Indivizii lipsiti de logica, asa cum e Radu, sau cei lipsiti de obraz, cum e aeroasu sunt o forma de antrenament in exprimare si un motiv sa caut si mai adanc in minunile universului.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu consider că polemica (atâta timp cât se menţine în limite rezonabile)nu poate face rău (fizic) nimănui ...
    'so keep up the good work ! :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Logica imbraca multe forme iar a afirma ca lui Radu ii lipseste, e nitel deplasat. Cel mult, poti spune ca-si subordoneaza logica unui anumit set de idei si nu vad nimic rau in asta. Cat despre aeroasu ala, am renuntat demult sa-i mai citesc postarile pentru ca adorm inainte de final. Si-s tare multi de-astia pe-acolo, crede-ma .
    Sunt de acord, e bine sa-ti pui intrebari si sa oferi raspunsurile pe care le consideri relevante. Dar asta e o discutie in care fiecare isi va apara parcela fara sa reuseasca sa influenteze interlocutorul. De asta spuneam ca e fara sens. Oricat de bine argumentate ar fi ideile ce le expui celalalt nu va incerca sa patrunda in esenta mesajului tau ci sa-si apere propria opinie. Perpetuum mobile, ce vrei :))) .
    Nimeni nu e dispus sa asculte, toti vor sa dovedeasca ca au dreptate . E aiurea :).

    RăspundețiȘtergere
  7. ps : Acuma citii ceva despre tine. Scorpion, hai? Nu cred in zodii dar sunt tot prin zona aia :) .

    RăspundețiȘtergere
  8. Nici eu nu cred in zodii, dar am decis sa imi asum unele dintre caracteristici, care imi convin. Suna destul de impresionant sa spui "Sunt Scorpion, muahaha". (Mult mai impresionant decat "Pesti" sau "Fecioara" care nu au valente combative:P) Se pare ca impresioneaza credulii....

    RăspundețiȘtergere
  9. Existau molecule organice, existau nucleotide... cam multe presupuneri.

    Polimerizarea spontana a fosforamidatului ce dovedeste?
    Polimerizarea nucleotidelor in structura primara a ADNului se realizeaza prinlegaturi covalente 3’ 5’ fosfodiester, realizate intre gruparea hidroxil de laatomul de C 3’ al dezoxiribozei primului nucleotide si respective gruparea fosfat de la atomul de C 5’ al dezoxiribozei nucleotidului urmator.

    Asta inseamna sa obtii un ADN. Cum sa reusesti polimerizarea unui singur nucleotid ?
    Ce sansa era ca doua nucleotide sa polimerizeze in acelasi timp?
    Ce sansa era ca ele sa polimerizeze exact in aceste pozitii?

    Sansele sunt aproape nule si nu se puteau realiza fara preexistenta unui ADN. Pacat ca sustii lucruri care nu exista.

    RăspundețiȘtergere
  10. Exista un omnipotent omniscient cu o preferinta speciala pentru virgine. Cam multe presupuneri.

    Asta cu "ce sansa e" e ilara. Ce sansa e sa castigi tu la loterie? Ce sansa e ca cineva in lume sa castige la loterie? Uite, la ultima e 100%.

    Cum era cu Pentateuhul ala?

    RăspundețiȘtergere
  11. Postat si pe "faravirusi", dar si aici, pentru ca se prea poate sa fie si asta prea jignitor.
    Citez:
    "BaRaKa said:
    "Imi cer scuze ca au fost aprobate fara stirea mea anumite comentarii care aduc jigniri la adresa altor utilizatori."
    Frumos. Era si timpul... chiar ma intrebam cum de inca n-am fost interzisi pe-aici :))
    Inteleg si constat ca de-acum se instituie cenzura.
    Imi place sa dialoghez si sa dezbat; nu sunt foarte incantat, dar accept si discutii "obtuze" in care ideile adverse sunt acceptate dificil. Dar nu-mi place cenzura, nu-mi place ca adversarul sa foloseasca trucuri pentru a demonstra cata "dreptate" are.

    "if you already know you have to lie and censor in order to defend your truth, then you must obviously know that it can't really be the truth".

    Oricum, imi place sa vad cat de "deschis" la dialog e blogul. Intai se posteaza niste neadevaruri, cand se atrage atentia la greseli se ignora, se discuta la nesfarsit si cu nenumarate schimbari de subiect, apoi, cand daca nu mai merge cu ignorarea, in loc sa se accepte ca POATE, doar POATE dreptatea e altundeva decat se credea pana acum, se invoca "jigniri" si se cenzureaza.
    NB: discutia continua pe blogul lui Freija... asta daca cineva e dispus sa "lupte" pe o arena unde nu mai exista avantajul necinsitit "stergerea unui comment pentru ca adevarul poate jigni"."
    Sa vedem...

    RăspundețiȘtergere
  12. Continuarea discutiei pentri persoanele implicate pe http://korallion.blogspot.com/2011/02/discutie-cu-un-creationist.html

    RăspundețiȘtergere
  13. Nick, "so keep up the good work"
    Ma bucur sa vad ca unii au apreciat efortul :)
    Din pacate, altii au considerat discutiile cu pricina "jigniri" si au preferat sa... well, eu consider ca au trisat cand au ajuns sa stearga mesajele care nu le conveneau.

    RăspundețiȘtergere
  14. `Ce sansa e sa castigi tu la loterie? Ce sansa e ca cineva in lume sa castige la loterie? Uite, la ultima e 100%`
    Asta sper ca e o gluma proasta. Altfel trebuie sa iti spun si tie ce i-am spus si lu LadyPawn (regretabil ca te inspira asemenea idioti):
    Daca habar nu aveti de matematica, ce inseamna probabilitati si evenimente independente... atunci apucati-va de biologie!
    Probabilitatea ca TU sa castigi este, sa zicem, 1 la 1 milion de bilete.
    Probabilitatea ca CINEVA sa castige este, 1 milion de persoane la 1 milion de bilete = 100% (in fine, se presupune ca s-au jucat toate combinatiile posibile...)
    Vezi cum se aplica la abiogeneza!

    Problema insa cu disocierea abiogenezei de evolutionism e urmatoarea:
    Ateistii zic: avem atat de multe explicatii prin darwinism, incat raman atat de putine lucruri de explicat prin creationism... prin urmare ipoteza `Dumnezeu` devine improbabila... O sa aflam noi odata totul si nu mai avem nevoie de ipoteze `nestiintifice`
    Daca stai sa te gandesti ca, deoarece ai gasit niste fosile care aduc a face tranzitia de la zebra la cal... plus ca ai facut niste investigatii genetice, si pare ca s-a descoperit o corelatie intre genomul la om si la cimpanzeu...
    De acolo, hop la toate miliardele de specii din istoria vietii pe Pamant, hop la abiogeneza, hop la geogeneza si astrogeneza, hop la cosmogonie etc.

    RăspundețiȘtergere
  15. Credeam ca ti-am zis ca m-ai plictisit. Cauta macar niste ineptii noi. Astea sunt arhiauzite si nu fac cinste nici unuia cu 5 clase.

    RăspundețiȘtergere
  16. Hop, cu strawman, hop, cu strawman. :)
    Ce lucruri explica creationismul ? ZERO.
    Ipoteza dumnezeu nu devine improbabila pentru ca nu e nevoie de ea, nici pentru ca nu explica nimic. Ci pentru ca nu e sustinuta de nici o dovada.
    "Pare ca s-a descoperit o corelatie" ? Lol. Poti sa te mai interesezi si sa afli tot ce s-a mai descoperit pe langa. "Corelatie" e cam putin spus.

    RăspundețiȘtergere
  17. Poftim... si mai ziceti de mine ca sunt arogant!

    RăspundețiȘtergere
  18. Sunt cumplit de enervat de faptul ca sunteti complet nerecunoscatori, desi aveam toata bunavointa sa va explic cele mai interesante lucruri!
    Nu e de mirare de ce sunteti asa depresivi si nevrotici... de vreme ce singura satisfactie pe care o puteti avea e sa va restrangeti doar la ce va aproba altii!
    Pe mine ma stimuleaza critica si opiniile antagoniste alor mele. Dpdv meu, puteti ramane in mizeriile de autosatisfactii si sa va priviti unii pe altii ca `egali` pe piedestalul de rahat pe care vi l-ati ridicat singuri!

    RăspundețiȘtergere
  19. De fapt, nu Dumnezeu a `creat` Universul, ci oamenii au creat Universul! Care, in acelasi timp, exista dintotdeauna si va continua intotdeauna sa existe, desigur, conform modelului ciclic.
    Dar, desigur, cineva care se rezuma la a desena cercuri pe suprafata apei (evolutionism) nu va cunoaste niciodata adancurile.

    RăspundețiȘtergere
  20. Oh, dar iti sunt, iti sunt foarte recunoscator; doar ca din alte motive. Personale, tu nu le-ai aprecia...
    Voiai sa ne explici cele mai interesante lucruri ? Si atunci, de ce pana acum ai tinut- tot cu falsuri, falaciozitati, schimbari de stacheta, de definitii in timpul argumentatiei, si alte alea-alea, care mai de care mai urat si mai dizgratios ?
    Te rog eu, linisteste-te. Si daca ai ceva cu adevarat interesant de zis, ceva pe care sa nu-l fi auzit de 500 de ori inainte sau in care sa nu recunosc o deformare groaznica a realitatii... te rog eu frumos, da-i inainte ! da' daca nu... stii, mai au oamenii si alte treburi, nu sa te tina de mana sa-ti arate unde gresesti.

    RăspundețiȘtergere
  21. N-ai cum sa imi arati tu mie unde gresesc eu... pt ca eu nu gresesc.
    Desigur, daca voi va rezumati sa povestiti ce vedeti la Animal Planet si niciodata sa concepeti idei proprii... e usor sa stai sa arati cu degetul pe altul ca `greseste`, de vreme ce criteriul vostru `stiintific` e ca nu intelegi, nu iti place limbajul sau, desigur, nu se potriveste cu ideologia voastra.
    In fond, o poveste budista relata ca venise un inger sa scoata un vierme dintr-o gramada de rahat (ei fusesera prieteni intr-o viata anterioara), ca sa il faca si pe el inger... insa viermele a zis ca nu vrea in Rai, pt ca nu e rahat in Rai!

    RăspundețiȘtergere
  22. Da, Freija, l-am vazut, Ad Hominem-ul. Da, stiu ca ai zis ca nu tolerezi asa ceva... da' mai lasa-l, saracu'... pana maine se linisteste si, cine stie ? poate-poate o sa si inceapa a zice chestiile alea interesante de care tot mentiona mai devreme.
    Stiu, sunt naiv si credul - a ajuns trollu' la fundu' sacului si probabil ca altceva decat mizerie n-o sa mai emane.

    RăspundețiȘtergere
  23. Nu vedeti, ma, narozilor, cum va manipuleaza? (evreii, masonii, ateistii, comunistii si cu multinationalele, lol)
    De mici va pun sa va uitati la desene animate cu... ANIMALE! Apoi va dau sa mancati... ANIMALE. La scoala invatati despre... ANIMALE. In revistele de colorat... ANIMALE (dinozaurii, cei mai populari la copii... desi cu absolut nicio relevanta pt viata cotidiana)
    Apoi va faceti mai mari si va dau filme `de dragoste` (cu animale inca nu)... insa in care oamenii se comporta exact ca... ANIMALE.
    Cei mai prosti, desigur, ajung sa se faca zoologi sau botanisti... ca, desigur, studiul ANIMALELOR (in special al celor 99.9% de specii disparute) este mult mai interesant si important decat problemele sociale si tehnologice ale omenirii (btw, ce elegant sa dai vina pe crestinisti ca nu le pasa de saraci si bolnavi... cand tie ti se rupe in fix... egala masura).
    Mintea omului este cea mai puternica forta din tot Universul... insa singurul lucru la care voi v-ati folosit-o... e sa va transformati in ANIMALE !

    RăspundețiȘtergere