Azi dimineata EVZ titra:
Din cele peste 400 de spitale care există în România vor fi desfiinţate sau comasate 182, a anunţat azi ministrul Sănătăţii. Experți în sănătate comentează decizia.
Dintre cele 435 de unităţi sanitare cu paturi din sistemul public de sănătate, 182 unităţi sunt propuse să rămână fără personalitate juridică şi să se reorganizeze în secţii exteriore ale altor spitale.
Dintre cele 182 de spitale, un număr de 111 unităţi sanitare vor fi comasate, iar
restul de 71 sunt unităţi care se vor reprofila în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă.
Există deja 10 unităţi sanitare (cinci în Dâmboviţa, două în Oradea, două în Bucureşti şi una în Argeş) care sunt desfiinţate din punct de vedere juridic prin hotărârile de guvern aprobate anul trecut.
"Oficialii", in frunte cu ministrul sănătaţii Cseke Attila si consilierul prezidenţial în departamentul de sănătate publică Virgil Păunescu ridică din umeri, dezvinovaţindu-se: "Nu există altă soluţie." Nici usturoi n-au mâncat... .
Medicul deputat Tudor Ciuhodaru, în schimb, face previziuni sumbre legate de mersul lucrurilor în sistemul medical românesc în urma comasării spitalelor:
„Asistăm astăzi la decesul sistemului medical românesc. Condoleanţe pacienţilor români care, din pricina descentralizării înţelepte şi comasării, nu vor mai găsi spitale. În lipsa unor spitale noi se va adopta la scară naţională exemplul Iaşiului. Pacienţii nu vor sta în secţii sau în clinici ci doar în ambulanţe şi elicoptere după un traseu stabilit atent de protocoalele direcţiilor de sănătate publică în cadrul unui spital întins pe şapte coline sau pe tot cuprinsul ţării. Vom achiziţiona noi şi noi ambulanţe şi elicoptere ce ne vor duce pe noi culmi de progres şi prosperitate deşi nu va avea cine să lucreze pe aceste minuni de milioane de euro. Reducerile salariale cu 25 %, foamea, frigul, şomajul sau pensiile de mizerie, noile biruri pe sănătate, coplata ne vor eutanasia discret iar serviciile de pompe funebre vor înlocui rapid salvarea”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, deputat de Iaşi.
În acelaşi timp, în aceeasi ţară săracă, unde nu avem bani de spitale, unde am tăiat salariile cadrelor medicale, unde trebuie să vină pacientul cu medicamente de acasă, unde cuvintele "imagistică medicală" nu le sună cunoscut nici unora dintre medici, avem bani să sfinţim o nouă biserică tot la 3 zile. Avem bani să punem la "tratamente compensate" cristaloterapia, ayurveda şi homeopatia. Avem bani să ne plimbăm oficialii în străinătăti. Dar nu pentru spitale. Şi nici, Doamne fereşte, pentru şcoli.
Un comentariu, pe EVZ:
Anca: Mi-am adus aminte ca la un mare magazin scrie in parcare pe locurile alea speciale de parcare" mi-ai luat locul ia-mi si handicapul".
Asta le urez si lor..alora de desfinteaza spitale: "mi-ai luat spitalul, ia-mi si boala!!!!!"
Si sper sa raman fara job...si sa nu se poata duce la Viena.
Vă amintesc de campania În Plata Domnului
Later Edit: Două dintre spitalele de pe listă sunt din Sibiu: Spitalul de Psihiatrie "Dr.Gheorghe Preda" Sibiu si Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu (adică spitalul TBC)
Later later edit: Cele două de mai sus vor fi comasate cu Spitalul Clinic Judetean de Urgenţă Sibiu.
Pe de alta parte, spitalele din Cisnădie şi Avrig vor fi "reprofilate" . O sursă de interior îmă şopteşte că e posibil ca la Cisnădie să fie mutată secţia de TBC. Numai de.ar fi aşa.....
Later later edit: Cele două de mai sus vor fi comasate cu Spitalul Clinic Judetean de Urgenţă Sibiu.
Pe de alta parte, spitalele din Cisnădie şi Avrig vor fi "reprofilate" . O sursă de interior îmă şopteşte că e posibil ca la Cisnădie să fie mutată secţia de TBC. Numai de.ar fi aşa.....
De cacat. Din pompe funebre si inmormantari tot preotii castiga.
RăspundețiȘtergere