joi, 15 noiembrie 2012

Despre lucruri grele.


Cred că cea mai grea parte din "deconvertirea" mea a fost să accept că nu există o viață veșnică. Nu vă pot spune cât de mult mi-aș fi dorit să știu că bunicul meu decedat e undeva ok și e fericit, ori că părinții mei au o viață nelimitată înainte. Îmi era frică de moarte, de inexistență. Uneori adevărul cel mai greu de suportat e faptul că suntem trecători și că viața aceasta e înfiorător de scurtă, de violentă și de neprevăzută. Un amic m-a întrebat, zâmbind: "Cum a fost înainte să te naști? Înainte de a fi concepută?" Nu știu, nu a fost nicicum. Nu eram... "Păi atunci, care e diferența? Va fi tot așa"

Acum îmi dau seama că, de fapt, sunt monumental de norocoasă. Șansele ca tocmai eu să mă fi născut erau infinitezimale. Când începi să te gândești la toate variantele posibile în care ai fi putut să nu apuci vreodată să simți soarele pe piele, să mergi desculț prin iarbă, să joci fotbal cu prietenii sau să fi mâncat plăcintă de mere cu scorțișoară coaptă de bunica, te apucă o recunoștință imensă. Suntem fenomenal de norocoși și trăim într-un univers atât de complex și extraordinar încât nu putem nici măcar să ni-l imaginăm, un Univers cu Galxii, Stele, Planete, milioane de specii de animale din care 10,000 de specii de păsări, peisaje fenomenale și opere de artă care îți zguduie simțurile. Și Nutella!

"Care e SCOPUL vieții, dacă el, Universul,  nu a fost creat cu un scop?" mă intreabă uneori câte cineva.
Scop? Universul în sine nu are scop. Dar noi, fiecare, putem alege să avem. Scopul unora este să salveze copiii din Uganda, al altora este să descopere aplicații practice ale fizicii cuantice. Unul poate dori să vindece cancerul, pe când scopul în viață al altuia e să creeze laleaua în 8 culori. Până la urmă poți alege ce vrei să faci cu viața ta și ce formă vrei să aibă amprenta lăsată de tine în lume. Când eram mică spuneam că vreau să fiu supererou și să salvez lumea. Acum vreau să trăiesc fericită, să las lumea asta un pic mai educată și mai curată decât am găsit-o și să mă bucur de ceai verde cu iasomie împreună cu cel drag.

Nu îmi mai e frică de moarte, deși aș vrea să vină cât mai târziu și mai fără suferință. Voi pleca împăcată că mereu am făcut ce am considerat că e bine, că am iubit, că am avut în jur oameni frumoși și că am citit cărți bune la marginea pârâului.

Să trăiți frumos, dragii mei. Eu știu că așa voi face:)

2 comentarii:

  1. desi nu am reusit sa comunic normal cu tine, iti urmaresc in continuare blog-ul. nu mi-am schimbat pozitia fata de Dumnezeu, insa fenomenul ateist imi starneste curiozitatea. am citit cu placere acest articol, cu atat mai mult cu cat am simtit in el o bucurie in fata Universului similara cu a mea. sper sa nu replici aiurea acestui comentariu, n-ar avea chiar niciun rost
    PS: am revazut recent filmul "Contact" si m-am intrebat oare tu cum l-ai perceput / percepe

    RăspundețiȘtergere
  2. cand incepi sa te gandesti la toate variantele posibile in care ai fi putut sa nu ajungi vreodata sa simti soarele pe piele... cea mai probabila fiind sa te avorteze propria mama

    RăspundețiȘtergere