luni, 16 ianuarie 2012

În sfârșit, mișcare

M-am dus și azi, să văd dacă mai vine cineva la protest. De pe webcam nu se vedea nimic, ai fi zis că e o zi oarecare. Luni. Când am ajuns în Piața Mare, toată lumea era în genunchi, la monumentul care comemoreaza prima victima a revoluției la Sibiu. Apoi am pornit-o din loc. Dacă sâmbătă au fost vreo 50 și duminică 200, azi estimez că au fost cam 2000 de oameni, poate mai mulți. Nu am văzut niciodată atâția. Am pornit-o pe promenadă, flancați de jandarmii care păreau stresați și fugeau de colo colo. Lângă mine un grup de băieți cu fulare "Voința Sibiu". Din fericire erau pașnici și scandau foarte frumos și organizat, cu voci de....suporteri de fotbal. Am mai făcut o pauză și la monumentul eroilor revoluției, unde s-a spus un "tatalnostru". Am coalizat cu cei de acolo, nu era momentul să fac pe individualista. Indiferent ce crezi, momentele de coeziune a grupului sunt importante. M-am simțit în sfârșit mândră de orașul meu, unde oamenii sunt capabili să iasă din casă pentru a susține ceva făra să spargă nici măcar fereastra sediului "PD-L,Europarlamentar Elena Băsescu."



Incidente? Eu am văzut două. Un băiat a aruncat o pocnitoare și era sa și-o ia de la două pensionare și de la subsemnata . "Fără violență!"



Celălalt incident a fost mai urât. Pe când ne aflam pe Mihai Viteazu cineva a aruncat de la balcon un ghiveci care a nimerit în capul unui protestatar.



De pe blogul CeMerita:

"Am ajuns deodată cu primul jandarm la rănit. Era un tip cu ochelari plin de sânge. Eu filmam în continuare sigur că am prins momentul. Sărim toţi să-l ajutăm pe cel cu faţa plină de sânge. Jandarmii îl scot dintre protestatari şi îl aşază ca nu cumva să leşine. Bărbatul e în şoc. Nu scoate nici un sunet, habar nu are ce l-a nimerit în frunte. A fost lovit cu un ghiveci de flori aruncat de la balcon. Un protestatar tânăr îi dă o eşarfă de hipster să se bandajeze."

Tot de acolo aflăm și asta:

"Cel lovit e Alexandru Sonoc, un intelectual premiat internaţional, cu nenumărate lucrări publicate."



Dacă vreți să vedeți filmări cu incidentul vizitați cemerita.ro VIDEO inside.



Acuma, hai să vă servesc și porția mea de rage, că altfel nu e bine. Uite un comentariu drăguț de la o conațională din Diaspora:

ce prosti sunt romanii nostri... nici macar nu stiu de ce protesteaza! Cum dracu sa-i ia politicienii in serios cand nici macar nu stiu sa lege 2 cuvinte... eu zic ca oricine e atat de prost isi merita soarta. De-aia e romania in halul in care e, ca are populatie tufa de venetia, inculta, ignoranta, homofoba si lenesa, dar cu pretentii de ceteatean european si totul sa fie gratis daca se poate ;)



Păpușă dragă, ăsta nu era un marș al profesorilor universitari. Nu mă pot descrie ca necitită, dar când m-am trezit că pune omu' mâna pe mine și că îmi bagă camera în ochi n-am mai știut lega două vorbe. Cei care au ieșit în stradă sunt muncitori și pensionari care nu au ce pune pe masă ultima săptămână din lună. Sunt oameni care au făcut școala profesională, pentru că nu toți dintr-o nație își permit să studieze psihologia și să se mărite în Anglia. Sunt oameni care au fost și în '89 în aceeași piață, care au stat sub gloanțe pentru ca o păpușă răzgâiată să se plângă din căsuța ei caldă din străinezia că români sunt inculți.

Mă înfurie toți 'telectualii ăștia care stau în fotoliu la computer și se plâng că nu aud discursuri coerente și inspirate de la omu' de pe stradă. Normal ca a ieșit prostimea, că lor le merge prost. Lor li se iau bani în plus din salariile care oricum sunt la limita mizeriei pentru un sistem de sănătate inexistent, lor nu le mai ajung banii de pită, ei stau în frig pentru că nu pot plăti gazul. Ăia care stau la căldurică în fața calculatorului or fi fiind ei mai citiți si vor fi știind ei să dea un interviu, dar sunt incapabili să coalizeze și să empatizeze cu cei cărora le-a ajuns cuțitul la os.

Când au tăiat salariile bugetarilor la jumătate ați stat în casă. Nu era vorba despre voi.

Când au taiat pensiile ați stat în casă. Nu vă afecta.

Când au tăiat lista de medicamente compensate v-a durut în dos. Nu sunteți bolnavi.

Când au ieșit profesorii în stradă aveați altă treabă.Nu lucrați în învățământ.



Dar nu toți au norocul să fie niște 'telectuali tineri și sănătoși. Hai sictir, superiorilor.

2 comentarii: