Începând cu 1 Aprilie bannerul de pe blogul meu nu a mai fost valabil. Ca o glumă morbidă a autorităţilor, de la 1 Aprilie s-a început închiderea spitalelor despre care vorbeam în acest articol.
Dintre cele 435 de unităţi sanitare cu paturi din sistemul public de sănătate, 182 unităţi sunt propuse să rămână fără personalitate juridică şi să se reorganizeze în secţii exteriore ale altor spitale.
Dintre cele 182 de spitale, un număr de 111 unităţi sanitare vor fi comasate, iar restul de 71 sunt unităţi care se vor reprofila în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă.
Rezultatul? Ia hai să frunzărim un pic Mediafax:
Înainte ca Ministerul Sănătăţii să hotărască să-l transforme în azil, spitalul a fost singura şansă de supravieţuire a 20 de copii care suferă de boli cumplite şi locul în care erau trataţi peste 120 de adulţi, povesteşte managerul Delia Asultanei.
Zece dintre copii au fost trimişi, zilele acestea, la casele lor sau la Direcţia de Protecţie a Copilului, urmând ca medicii de familie să se ocupe de acum de ei. Alţi trei au fost mutaţi ieri, iar şapte sunt încă în unitatea sanitară din Tutova, aşteptând să îşi găsească locul la un alt spital.
Zece dintre copii au fost trimişi, zilele acestea, la casele lor sau la Direcţia de Protecţie a Copilului, urmând ca medicii de familie să se ocupe de acum de ei. Alţi trei au fost mutaţi ieri, iar şapte sunt încă în unitatea sanitară din Tutova, aşteptând să îşi găsească locul la un alt spital.
Gandul spune mai departe:
"În secţia de recuperare pediatrică avem un băieţel bolnav de epidermoliză buloasă, o afecţiune cumplită. Dacă l-ai atins, ca să-l închei la haină, nu ca să-l smuceşti, pe locul respectiv apare o bulă cu lichid care trebuie pansată imediat, că, dacă nu, se infectează. Şi cusăturile hainelor îi fac rau, trebuie să le îmbrace pe dos ", descrie Delia Asultanei, medic primar pediatru, soarta tristă a lui Raul, un băieţel de 1 an şi jumătate. Ca să trăiască, are nevoie de condiţii aseptice şi de personal medical care să îl panseze şi să îl trateze ori de câte ori pe pielea lui apare o bulă de lichid. "Ne-a ajutat mult o organizaţie umanitară americană, Global Volunteers, care ne-a dat pansamente şi unguente de sute de dolari", spune, pentru gândul, managerul spitalului.
Ca şi alţi copii rămaşi acolo, băiatul va fi mutat la spitalul de copii din Bârlad, care nu are însă secţie de bolnavi cronici şi care n-ar putea, cel puţin teoretic, să îl ţină internat mai mult de 10-12 zile. În disperare de cauză, directoarea susţine că va face tot ce-i stă în putere ca să-l trimită la tratament în America. "Băieţelul a mai avut un frate, care a murit de aceeaşi boală. Părinţii ne-au zis să îl îngrijim noi, pentru că nu îl pot îngriji acasă. Au mai îngrijit aşa unul şi a murit", spune Delia Asultanei.
Un alt copil extrem de bolnav de la spitalul din Tutova este Cleopatra, o fetiţă de doi ani, născută cu hidrocefalie. "Au adus-o la noi ca să moară şi uite că a împlinit deja doi ani. Mănâncă, întoarce capul spre tine când o strigi şi îţi zâmbeşte. Nu ştiu cu ce face asta, pentru că nu are creier în cap, ci doar apă. Are circumferinţa capului de 75 de centimetri", explică managerul spitalului, adăugând că fata trebuie să stea pe o pernă specială. "Avem copii cu boli grave: malformaţii congenitale de cord, displazie pulmonară, dependentă de oxigeno-terapie. Cei de la Protecţia Copilului, unde au ajuns unii dintre ei, nu au personal medical specializat. Spitalul de Copii din Bârlad, unde se duc alţii, nu are secţie de boli cronice", adaugă directoarea. Cei 120 de adulţi internaţi în unitatea sanitară din Tutova au fost deja externaţi, la fel şi cei 60 de copii care sufereau de boli acute. "Le-am spus adulţilor că au două posibilităţi, să meargă acasă sau la un alt spital. Toţi au preferat să meargă acasă. Sunt oameni foarte săraci", continua directoarea.
Ministerul Sănătăţii: Nu sunt probleme
Prof. dr. Geza Molnar, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, spune că tuturor pacienţilor din spitalele desfiinţate li se va găsi un loc în alte unităţi sanitare. "Luni a fost o teleconferinţă cu toate direcţiile de sănătate publică din ţară care au răspuns că nu există probleme. Niciun bolnav nu a fost abandonat, niciun bolnav nu a fost nerezolvat. Li s-a găsit un loc pe o rază de trei judeţe", spune Geza Molnar.
Prof. dr. Geza Molnar, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, spune că tuturor pacienţilor din spitalele desfiinţate li se va găsi un loc în alte unităţi sanitare. "Luni a fost o teleconferinţă cu toate direcţiile de sănătate publică din ţară care au răspuns că nu există probleme. Niciun bolnav nu a fost abandonat, niciun bolnav nu a fost nerezolvat. Li s-a găsit un loc pe o rază de trei judeţe", spune Geza Molnar.
Cât tupeu pe acest secretar de stat să mintă cu neruşinarea tipica.... Oamenii au fost trimişi acasă, pentru că nu îşi permit să fie internaţi "pe rază de trei judeţe". Câtă lipsă de coloană vertebrală trebuie să ai pentru o asemenea declaraţie?
Un alt spital inchis a fost cel din Bălceşti, care a ajuns şi el în ziare
Şi parcă nu ar fi fost suficient, Bolnavii de cancer reclamă accesul blocat la tratamente injectabile în farmacii
Desteapta-te, române! Trăim într-o ţară în care oamenii sunt trimişi să moară acasă ori mor în faţa spitalului desfiinţat pentru că unica ambulanţă e ocupată. Trăim într-o ţară unde nu se dau ajutoare de stat pentru copiii care sunt prea săraci ca să meargă la şcoală, unde guvernul refuză să ajute proprii cetăţeni refugiaţi din Japonia, unde economia e în cădre liberă. Şi există o categorie de oameni (împărţită în două curente la fel de nesimţite) care vociferează să se construiască biserici şi adăposturi pentru câini. Trezirea, dragi rupţi de realitate! Trezirea!
Later Edit: Se cer rapoarte.
Later Edit: Se cer rapoarte.
Ma, o casuta mica in mijlocul campului (cu acces Internet si toate utilitatile), cu panou solar pe acoperis, o moara de vant in curte, o vaca de lapte, niste sere in apropiere, cativa pomi fructiferi si randuri de zarzavaturi, o pisica, un caine... asta e IADUL ATEISTULUI (cu care va amenint eu)
RăspundețiȘtergereSa nu mai aiba el unde sa bage deratizarea, eutanasierea comunitarilor, sa nu mai aiba copaci de taiat si cu cine sa se certe pe locul de parcare.
Olandejii, in remarcabila parte, au reusit... cu o tara ca suprafata cat o cincime din Romania, populatia 2/3 din a Romaniei.
Ce are povestea asta cu ateistul numai un crestinopat poa sa inteleaga....
RăspundețiȘtergereSorin, esti un imbecil!
RăspundețiȘtergereSorin, CARE poveste ? care ateist ?
RăspundețiȘtergereLegatura ar putea fi ca se finanteaza masiv biserici in detrimentul spitalelor ? or, de la biserici la atei, legatura ar putea fi mai lesne de facut.
Iar daca te referi la casuta lui Adi, eh, asa e ea, oricare-ar fi subiectul, tot la atei ajunge.
Adi, 15 aprilie rings a bell ?
Adi, ori te controlezi singur, ori te controlez eu. Si s-ar putea sa iti placa......(nu).
RăspundețiȘtergereSorin, Welcome.
Desigur. Ce bine ca ai revenit, Freija!
RăspundețiȘtergereTi-am lipsit? :D
RăspundețiȘtergereEvident.
RăspundețiȘtergereUh, Adi, de mine nu ti-a fost dor, sa inteleg ?
RăspundețiȘtergereNu-i nimic. Te inteleg...
Si as mai face inca o clarificare... am fost apostrofat ca invoc apeluri la majoritate...
RăspundețiȘtergereAnalog explicatiei vizavi de ad-hominem, trebuie sa intelegem ca, cel putin in discutia despre caini, nu exista o discutie ontologica... nu trebuia sa demonstram existenta extraterestrilor sau a darwinismului.
Ci era o discutie axiologica-pragmatica, in care trebuia sa stabilim ce este dezirabil, nu ce exista sau nu.
Deci un apel la majoritate, in acest caz, nu se traduce prin `daca mai multi oameni zic un lucru, inseamna ca este adevarat`, ci:
1. daca majoritatea oamenilor considera un lucru adevarat, atunci este mai probabil sa fie adevarat decat daca l-ar fi sustinut o minoritate oarecare;
2. daca majoritatea oamenilor considera un deziderat... evident ca de acesta trebuie primordial tinut cont in compilarea politicilor publice (desigur, nu in mod absolut, deoarece este probabil ca majoritatea romanilor ar dori alungarea ungurilor si a tiganilor din tara).