miercuri, 2 noiembrie 2016

Facebook: Minunata noastră grădină zoologică virtuală...

... nu e foarte organizată. Nu există cuști, doar armuri, tancuri sau carapace de broască țestoasă pe care ți le confecționezi singur. Specimenele se plimbă libere și sunt hrănite periodic de vizitatori imprudenți care se trezesc apoi că au adoptat un diavol tazmanian fără să fi semnat contract. Nu arareori, locuitorii grădinii zoologice se sfâșie reciproc în crime mai mult sau mai puțin publice sau în imense masacre virtuale.

Cum intrăm, la dreapta, putem admira un grup compact de Religioizi (Protosapiens Religiosus). Aceștia vin în mai multe varietăți, de la clasicul Ortodoxius Vulgarus la Creaționistus Pseudoinformatus, de la Veganus Obsedatus la Feminazistus Rex, sau în varietățile mai colorate de Socialustus Pseudomoralus și Ecologistus Hipocriticus.
Nefiind niște animale complet speciate e posibilă o mare varietate de combinații și metiși, uniți prin caracteristica lor comună:  Gândirea magică.

Aceste animale ignoră prin pură disonanță cognitivă sau intenționat orice dată sau orice studiu care nu le confirmă biasul și tind să înregistreze doar "sursele" care spun exact ce vor ei să audă. E imposibil să îi faci să admită o realitate dovedită, chiar dacă ai tone de date, studii științifice sau schelete de dinozaur. Sunt amuzanți la casa omului și pot fi domesticiți pentru valoarea lor de divertisment, dar asta e foarte dificil pentru că tind să atace în roiuri și să facă atâta zgomot încât singura soluție ajunge să fie controlul populației prin împușcare cu "Block user".

Un pic mai departe, sub un copac, vedem un exemplar singuratic de Ilogicus Ilogicus care, aparent, încearcă să comunice ceva. Cu toată strădania noastră, nu am reușit niciodată să învățăm un asemenea exemplar să exprime idei coerente, ci doar să repete papagalicește cuvinte auzite într-o ordine aleatoare. Cu puțin noroc vom avea ocazia sa vedem și varietatea Ilogicus Agramatus, care nu doar că are probleme cu formularea ideilor, dar nu reușește nici măcar să transmită exact ce cuvinte ar vrea să folosească. Ce e uimitor la aceste specii e debitul lor verbal: ele pot, cu ușurință, să tasteze mesaje mult mai lungi decât orice persoană care ar avea ceva de transmis.

În stânga dumneavoastră, într-o groapă de noroi, câteva exemplare de Pitziponcus Sativa fac bot de rață spre noi, sperând că le facem poze. Aceste animale nu sunt periculoase, și neplăcerile cauzate de ele se limitează, în general, la diluvii de poze cvasiidentice cu ele "sexy", țuguind buzele la telefon sau tabletă, îmbrăcate sumar, problemele incepând doar la exemplarele mature sau bătrâne care își fac selfies revărsându-se flasc din corsete, sutiene cu "pushup" obosite psihic sau lenjerii cu 3 numere mai mici.

Un pic mai departe, pe deal, puteți observa (luați vă rog binoclul, nu vrem să ne apropiem prea mult) un exemplar de Dezamagitus Amorosus Cronicus. Ne va încânta, la beție sau după crize de plâns cu mesaje publice emoționale și contradictorii adresate public unei persoane care, dupa toate datele, îl (sau o) are deja pe Ignore. După o primă perioadă de furie direcționată, Dezamăgitus Amorosus își va disipa treptat atenția, până când va ajunge să transmită mesaje publice în neant tuturor persoanelor de sexul pe care îl găsește atractiv, prerorând incoerent la adresa lor. Brusc, o jumătate din populația umană e "la fel" ca persoana care i-a dezamăgit. Ciclul acesta se repetă periodic, ad nauseam, după niște reguli pe care încă nu le-am mapat.

Un alt exemplar de care trebuie sa ne ferim, ba chiar să avem grijă să ne facem vaccinul și să luăm pastiluța la intrare, e Pseudoștiințificus Medicus Autodidactum.
Puține bestii din colecția noastră sunt atât de periculoase. Știm că s-ar putea încadra lejer la religioid, dar e mult mai periculos, și poate chiar cauza moartea sau agravarea bolilor celor care intră în contact cu el. Exemplarul care a sărit gardul în grădina noastră are și nume pe zgărduță, ceea ce ne face să credem că a evadat. E o femelă numită Olivia Steer, și diseminează ortăvuri pseudoștiințifice în masă, dă sfaturi medicale neavizate sau direct criminale și se ascunde după o carapace numită "libertate de opinie".  Între timp o mulțime dintre exemplarele noastre feminine au rămas sterile sau grav bolnave de pe urma întâlnirii cu acest ierbivor estetic, dar mortal.

Dacă tot aveți binocul în mână, îndreptați-vă atenția spre lacul nostru artificial. Veți remarca o multitudine de insule pe care stau grupate animăluțe agitate și identice între ele. Aceste mici rozătoare extrem de gălăgioase sunt Xenofobus Tribalus și sunt capabile să sfâșie orice animăluț identic cu ele care înoată de pe o altă insulă pe a lor. Veți remarca micile stegulețe pe care le folosesc pentru a se distinge reciproc. Într-un experiment următor ne propunem să prindem câteva exemplare de pe fiecare insuliță, să le dăm jos stegulețele de pe lăbuțe și să le aruncăm în aceeași groapă, pentru a vedea dacă se vor mai deosebi între ei, sau vor ataca fără discriminare orice animăluț fără steag.

Hai să trecem totuși la animale mai pașnice: aici, la dreapta, veți remarca un Implicat Social de Perete, sau Cerșetorius Likeșishareus. Nu e periculos, dar tinde să distrugă mediul înprejurător aruncând peste tot imagini cu copii cu tumori grotești, membre contorsionate sau cătei cu râie, cu nelipsitul mesaj "Un Like, un cent, Un Share, un Euro" sau "Un Like = o rugăciune". E neplăcut, dar măcar nu face gălăgie.

În categoria bestiilor cu valoare de divertisment avem aici, pe dealul acesta înalt, un exemplar de Megadeșteptus Închipuitus. Știe totul, are informații despre orice, are milioane de certitudini și nici o urma de nesiguranță. Păcat că nu are și obiceiul de a se informa, și că textele lui atent compuse sunt grămezi de bălării sau focare de Kanker. Un astfel de exemplar poate convinge grămezi de indivizi fără urmă de personalitate ca e un adevărat guru, o metodă des folosită fiind "Mușcătura de Puric", metodă care convinge bieții indivizi că cel care vorbește îi laudă pentru niște calități misterioase și bombastice, în timp ce îđi pun pe masă timpul, eforturile și portofelele.

Cu speranța că v-a făcut plăcere acest Safari virtual, vă invităm să mai poftiți și la o următoare plimbare prin grădina zoologică, poate vom avea ocazia să vedem vreun Postacus Politicus sau, cine știe, un exemplar rar de om zdravăn la tărtăcuță.

O zi bună vă dorim.

2 comentarii:

  1. Pe cand despre categoria.. careia apartine Freija?! Uratus totus :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am mai văzut un astfel de miracol în toată viața mea.
    Soțul meu ne-a părăsit pe mine și pe băiatul meu de 5 ani timp de peste 9 luni,
    Am fost atât de traumatizată și frustrată, din cauza dragostei pe care o am pentru soțul meu, am căutat ajutor din diferite locuri pentru a-l aduce înapoi la mine, dar nu a fost nicio diferență. Până când mama mi-a făcut cunoștință cu (DR DAWN), acest doctor mi-a promis că soțul meu se va întoarce la mine în 48 de ore după ce i-am explicat totul și, spre cea mai mare surpriză, soțul meu m-a sunat după 48 de ore și mă implora să iert. el că nu mă va mai părăsi niciodată, toate mulțumesc Dr. DAWN pentru că de peste 3 ani sunt fericită cu soțul meu și mă tratează ca pe o regină,
    Contactați DR DAWN, dacă aveți orice fel de problemă.

    *Pentru a-ți readuce iubitul.
    *A IMPACA
    *Pentru a ramane insarcinata
    *PENTRU A VINDECA CANCERUL
    *A SE răzbuna
    *PENTRU A PROMOVĂ AFACEREA
    *PENTRU A VOI ÎNAPOI BANI/PROPRIETATE
    *PENTRU A VINDECA HIV/SIDA SAU ALTĂ BOLĂ.
    Contactați-l: dawnacuna314@gmail.com
    Whatsapp: +2349046229159

    RăspundețiȘtergere