miercuri, 19 decembrie 2012

Fantoma fostului Yule

Şi a început un nou „sezon al sărbătorilor” ! Colegii fredonează colinde; la TV, cu fundal de colinde, îmi sunt prezentate toate nimicurile care-mi sunt necesare şi pe care trebuie să le cumpăr; crainicii de ştiri îmi urează să mă bucur „de naşterea domnului lor” şi-mi povestesc ce fac unii şi alţii de crăciun; am primit deja primele SMS-uri care-mi amintesc de extraordinara „naştere a domnului !”, şi că trebuie să mă fiu fericit; primii copilaşi dornici să exploateze sensibilitatea umană deja au început să dea atacul, lălăind aceleaşi bucăţi de colinde. Muzicuţa din balconul vecinului ţiuie în surdină melodia „Jingle bells”, Hruşcă reînvie cu aceleaşi străvechi colinde, în curând până şi Google îşi va schimba sigla cu vreun brăduleţ.
Şi-n mijlocul acestui ocean de colinde, brazi, sărbătoare, colinde, consumatorism, colinde şi moş-crăciuni, deasupra felicitărilor trase la indigo şi pretinsei bucurii care acoperă oboseala, pluteşte un spectru invizibil. Nu, nu e „fantoma crăciunului trecut”, este fantoma Saturnaliilor, fantoma Yule-ului, fantoma tuturor sărbătorilor păgâne închinate, toate, unui eveniment major: solstiţiul de iarnă; mai precis, depăşirea acestuia, creşterea deja sesizabilă în lungime a zilei, adică „renaşterea” Soarelui ( Sol Invictus ).
În momentul în care creştinismului a devenit religie oficială, a trebuit să sufere nişte schimbări, pentru a fi cât mai accesibil şi mai uşor de acceptat pentru cei ce şi-au văzut propriile credinţe interzise. Una dintre schimbări a fost transformarea datei „oficiale” de odihnă, din ziua de sâmbătă ( sabatul cerut cu stăruinţă în biblie ) în ziua de duminică, „ziua Soarelui”, acceptată de restul Imperiului Roman.
Iar altă schimbare majoră a fost deturnarea şi acapararea unei sărbători comune mai multor culturi, şi proclamarea acestei date drept „sărbătoare creştină”, atât pentru a uşura trecerea la creşinism, cât mai ales pentru a şterge obiceiurile păgâne precum urările de bine, cântecele ( colindele ) şi cadourile făcute de romani la Saturnalii, împodobirea caselor cu vâsc sau cu ramuri de conifere, precum wikingii sau germanicii; masa bazată pe carne de porc, în cinstea lui Saerimner, porcul lui Odin - preluat de la wikingi; de asemenea, un zeu, un bătrân magic, un elf o altă entitate, care oferă cadouri, sau doar pedepseşte copiii neascultători, în apropiere de data solstiţiului, sau de Yule, este prezent în mitologiile scandinave, anglo-saxone, germanice sau slave, cu mult înainte de introducerea creştinismului.

Vă mai amintiţi de „Buffallo Bill”, ucigaşul psihopat din „Tăcerea mieilor” ? cel ce nu doar că ucidea, dar îşi şi jupuia victimele pentru a se îmbrăca cu pielea lor ?
Toate obiceiurile păgânilor, atât de detestaţi de creştini, au fost „jupuite” de la cei ce le practicau, şi sunt prezentate drept „obiceiuri creştine”. Dar pentru cineva familiarizat cu detaliile istorice ale construcţiei sărbătorii, deşi perioada crăciunului reprezentă un moment fericit, de apropiere de cei dragi, este totuşi întunecat şi uneori chiar sufocat de toate măştile smulse de la nenumăratele victime ale intoleranţei religioase, şi purtate cu ipocrizie de un ucigaş teribil, care a ţinut lumea sub teroare peste 1500 ani.

În încheiere, vă doresc Saturnalii, Yule sau Solstiţiu fericit, şi un Tată-al-Frigului, Woden sau tomten cât mai îmbelşugat !

5 comentarii:

  1. Mulţumesc pentru urare!
    Pentru a fi mai bine primită nu se poate peria un pic versificaţia? Aşa, de dragul sărbătorilor...
    De exemplu "În momentul oficializării creştinismului ca religie oficială" e cam pleonastic, mai sunt şi câteva greşeli de tastare (dactilografie). Altfel bine argumentat şi documentat. Felicitări. 10 (zece).

    RăspundețiȘtergere
  2. Mersi, Profule ! De vină a fost oboseala cu care l-am scris… şi graba de a-l publica fără a-l mai reciti înainte.
    Sper c-am îndreptat problemele :D

    RăspundețiȘtergere
  3. As putea prelua articolul asta si sa-l adaptez (cel putin bucati din el) in engleza pe blogul meu? (bineinteles ca voi specifica sursa!)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poţi prelua orice articol doreşti de aici, nu doar dintre cele publicate de B., dar şi de Freija.

      Ștergere
  4. scurt si cuprinzator! de acord cu profu, adica 10!
    Kitana

    RăspundețiȘtergere