marți, 29 octombrie 2013

Urăsc creștinii?

Azi îmi vine să spun că urăsc creștinii.
Desigur, acesta ar fi un neadevăr, pentru că nu urăsc o categorie de oameni pe care nu îi cunosc. Nu pot face asta, pentru că mintea mea nu mă lasă. Poate am studiat prea mult dicționarul de erori logice.

Știți ce urăsc?


Urăsc incapacitatea oamenilor de a înțelege că fiecare om are dreptul de a-și alege religia, sau de a nu alege nici o religie,  și că este nepoliticos să încerci să îi îndeși concepțiile tale pe gât altuia, chiar dacă îi vrei binele. Și, mai ales, să încerci să i le îndeși pe gât amenințându-l, înjurându-l si calomniindu-l  Da, creștine, faptul ca îmi spui că toți ateii vin din familii dezorganizate și că probabil tata e bețiv și mama curvă nu mă va face brusc să îl iubesc pe hrisosul tău. Ce să-i faci?

Urăsc "educatia" dogmatică din școli și "dresajul" pe care l-am văzut deunăzi într-o grădiniță, unde copiii de 3-4 ani au fost duși "în pelerinaj" și puși să se târască prin biserică. Nu mi se pare nimic mai grețos decât a învăța omul de mic că este o creatură care nu merită alcteva decât să se târască în genunchi, flămândă, pentru ca apoi sa prmească "ceiuț și pâinică" de la un popă cu aspect de pedofil evadat. Video.

Urăsc felul în care "ortodocșii" si "sectarii", care, se presupune, se închină aceluiasi zeu, își bagă reciproc bețe în roate, și felul în care se bucura fățiș de faptul că partea adversă va ajunge în iad.

Urăsc felul în care mințile înghesuite ale unora dintre ei resping "știința" ca fiind a lui "Satana", și fac asta de pe laptop, înghițind un hap de antibiotice și ascultând la radio ceva emisiune creștină.

Urăsc conceptiile tribalistice din seria "Ești român, ești ortodox", urmate, invariabil de "dacă nu ești ortodox, pleacă din țara noastră", chestie zbierată cu fenezie de o mână de sociopati vocali, naționaliști pâna în adâncul oaselor si, în mod ironic, adeseori complet agramați.



Urăsc habotnicia scârboasă a celor care se târăsc în genunchi în jurul unor oase de mort, a celor care ling icoane și, chiar mai rău, îsi târâie copiii cu ei. Mă îngrețoșează rândurile de superstițioși care trec de-a bușilea pe sub icoane sau își freacă batiste si portofele de racle cu morți, bodogănind vrăji.

Urăsc să văd oameni în toată firea  care își "tratează" boli grave pe la mânăstiri, sau, mai rău încă, își ucid lent copiii refuzându-le tratamentul, dar făcându-le molifte. Urăsc să îi văd pe cei care, deși au mers totuși la spital, mulțumesc prietenului lor imaginar și nu medicului care s-a căznit ore în șir să îi scape.

Urăsc interesul unor oameni pentru  ce fac alții în dormitor și felul în care îi judecă pe toți cei care nu fac sex în modul preferat lor, fie că este vorba de zilele "aprobate" ale săptamânii, de poziții sau orificii "potrivite", de sexul marital sau extramarital sau de orientarea sexuală a vecinului. Sunt de părere că acest interes excesiv pentru organele genitale ale altora denotă probleme la creier.

Urăsc amestecarea religiei în legi și în drepturile omului. Urăsc faptul că sunt destui care mi-ar lua dreptul la liberă exprimare, dreptul la opinie și dreptul asupra propriului meu corp, ca să mă aliniez la regulile lor din epoca de bronz, dar care se bucură exact de acele drepturi pe care vor să mi le ia mie. Pentru că dreptul la opinie este bun doar atâta vreme cât opinia este identică cu a lor.

Urăsc părtinirea cu care, daca eu scot boxa pe balcon și le pun oamenilor ceva muzică clasică și un simpozion de poezie mă ia poliția, în timp ce popii își permit să deranjeze zilnic cu boxele lor cartiere întregi. Pentru că ei sunt mai egali decât alții.


Urăsc să văd cum tinerelul cantor agreseză o bătrânică să plătească cotizația la biserică din pensia ei care nu îi ajunge ca să se încălzeasca iarna, în timp ce preotul aceleiași biserici stă în casa parohiala cu încălzire în podelele de marmură.

Da, știu, nu toti creștinii sunt așa. Cunosc suficienți oameni de bun simț încât să nu generalizez. Dar, atâta timp cât oamenii de bun simț din toate cultele nu se dezic de bolnavi, de psihopați, de habotnici, simpla lor aderență la cult îi potențează pe acești scelerați care nu  vor nimic altceva decât o țară talibană, unde ei să facă regulile după cum "le șoptește lor dumnezeu" în cască. Cred că este în interesul nostru, al tuturora, ca acești bolnavi vocali să fie scoși din orice poziție în care pot influența pe cineva. Și nu se poate asta atâta timp cât "moderatul" și "omul de bun simț" îi protejează. Cred că e timpul, dragii mei, să le tăiem colacul și să îi lăsăm să înoate singuri.

19 comentarii:

  1. pfoai ma,m-ai spart cu articolul asta ...Bestialitate! Faza cu"Sunt de părere că acest interes excesiv pentru organele genitale ale altora denotă probleme la creier." m-a doborat :)) 90% din ce ai scris tu acolo,am gandit si eu deseori,uneori eu chiar le zic in fata faptul ca ii urasc pentru ca ei cred in zei...Si eu cred: In Mos Craciun,cristos,Zana Maseluta,Clopotica...

    RăspundețiȘtergere
  2. Si ce prostie mai e si aia sa pui muzică clasică și un simpozion de poezie... la boxe pe balcon?! Ar fi culmea kitschului :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu zic că era un exemplu, la fel se întâmplă cu orice pui în balcon.
      Asta e tot? Ăsta e argumentul la atributul "iraţional" de mai sus? Restul cum ţi se pare?
      Într-adevăr, sună foarte iraţional ce zice autoarea, dar asta nu schimbă cu nimic din realul situaţiei, pentru că astea sunt lucruri se întâmplă şi nu e singura oripilată. Sunt curios dacă şi ce consideri fabulaţie din ce s-a spus acolo.

      Ștergere
    2. Nu stiu daca esti de parere ca trebuie vreun argument ca URA ar fi ceva irational. E simpla definitie a termenului :)
      E la mintea unui copil ca sentimentele extreme, mai ales cele exprimate violent, sunt irationale. Prin urmare, daca vrei sa educi un copil, trebuie sa ii cultivi spiritul rational.
      Asta ar fi simpla definitie a educatiei :)

      Acestea fiind spuse, daca autoarea este vadit irationala, am motive perfect rationale sa pun in dubiu ca relatarile si mai ales interpretarile ei, care fac obiectul acestui articol, ar fi corecte, semnificative si demne de interes.

      Ștergere
    3. Este adevărat, ura este iraţională, însă este perfect umană, trebuie controlată şi nu am avut deloc impresia că autoarea nu o controlează, mi se pare pur şi simplu un strigăt de revoltă la nedreptăţi care o afectează emoţional pe ea, dar şi pe alţii.
      Iraţional ar fi să nu arăţi aceste sentimente, să le ascuzi şi mai ales să acţionezi sub imboldul lor. Articolul mi se pare mai degrabă o chemare la acţiune împotriva acelor nedreptăţi sociale, acţiuni însă raţionale şi lipsite de ură. Pentru că ura în sine, ca stare emoţională, nu exclude raţionalul.
      Eu întrebam totuşi care sunt consideraţiile tale despre fondul urii afişate totuşi onest, însă cu atiudine fermă (şi corectă consider eu) faţă de ideile ce au generat acea ură. Pentru că acolo e totuşi buba.

      Ștergere
    4. Pai si eu iau act de acelasi fond, insa nu imi inspira deloc ura. Sa retin din `rationamentul` tau ca reactia mea e irationala?! :)
      Desigur ca nu este o remarca de genul alb-negru, dar inevitabil, daca tu gasesti rational sa iti exprimi ura, si in acelasi timp gasesti rational si sa nu ti-o exprimi, atunci rational nu mai inseamna nimic!

      Nu mai zic de faptul ca ea se gaseste `agresata emotional` de ce crede nu stiu cine, sau de ce se intampla in nu stiu ce gradinita, sau de ce medicamente ia cineva, sau ce icoane si moaste mai pupa altcineva. Astea tin deja de sfera patologiei...

      Ștergere
    5. Nu am spus că e iraţională reacţia ta, spuneam că mi-aş fi dorit mai multe detalii despre ea, mi se pare (în continuare) incomplet descrisă şi argumentată.
      Găsesc raţional apară şi să declari ura şi iraţional să fi dominat de ea. Raţiunea vine şi mediază pronirile instinctuale, normale deci.
      Ca să nu ne raportăm doar la autoare, şi eu mă simt agresat, dar nu de ce crede cineva, ci de ce efecte are credinţa unuia asupra mea. Când credinţa este de domeniul privatului, fără să afecteze pe alţii, nu e nici un fel de problemă, dar aici nu e vorba de aşa ceva, e vorba de un abuz al majorităţii care crede ceva şi prin exteriorizarea acestor credinţe (iraţionale, că veni vorba) încalcă drepturile unei minorităţi.
      Deci înţeleg că pentru tine fondul acestor realităţi, practicile şi ideile descrise în articol (să nu generalizăm, să rămânem la articol), sunt în bună regulă, protestul este nejustificat?

      Ștergere
    6. Eu n-am nicio reactie. Nu ma intereseaza subiectul ce fac babele si alte barfe. Si nici nu vad de ce un om inteligent s-ar preocupa de asa ceva...
      Oamenii inteligenti priorizeaza problemele si concep `atitudini` personalizate de tratare a lor.
      In Romania sunt probleme infinit mai mari decat ce fac babele, iar oamenii intelepti decid sa le ignore pe cele mai nesemnificative.
      Strigatele de revolta cel mai frecvent apartin salbaticilor.

      Ștergere
    7. Nu e vorba de ce fac babele, ci de probleme foarte serioase, cum e de exemplu încălcarea flagrantă de drepturi şi, ce e mai grav, este faptul că este aprobată tacit de oameni inteligenţi, prin atitudini de genul "eu nu am nicio reacţie".
      Dacă e să mărim puţin aria discuţiei, problemele acelea infinit de mari sunt rezultantele unor probleme mai mici, nerezolvate, banalizate sau ignorate cu totul, de oameni mai mult sau mai puţin inteligenţi. De asta consider orice reacţie care demască o situaţie, drept salutară, o consider chiar o datorie individuală, dar asta doar dacă dorim armonie şi o bună înţelegere între noi. Pentru că mai cred eu ceva: se poate!

      Ștergere
    8. `încălcarea flagrantă de drepturi`
      Imi pare ca vehementa ta se reduce oarecum la o problema de comunicare... sau de retorica.
      flagrant este sinonim cu vizibil, nu cu grav :)

      Simplul fapt ca ceva se intampla la vedere nu il face mai grav decat altceva care nu se intampla la vedere. De fapt, experienta ne arata ca de obicei e invers!

      Apoi, orice `problema` publica este (sau se reduce) la un soi de incalcari de drepturi. Daca nu ar leza pe nimeni, n-ar fi publica pt ca nu i-ar pasa nimanui de ea (e.g. drepturile martienilor la privacy-ul propriei planete).

      Sa facem scandal ca sa facem armonie... asta nici nu mai comentez.

      Ștergere
    9. Grav e faptul că se încalcă, faptul că sunt pe faţă arată cât de mult interes îşi dau cei care o fac.
      Tu faci pledoarie ideii că e ok să încalci drepturi? Că interpretarea asta răsucită asta spune.
      Unde vezi tu scandalul? în faptul că cineva îndrăzneşte să spună că-i sunt călcate în picioare drepturile?
      E simplu, pune-te în ipostaza de a fi tu cel căruia îi sunt încălcate aceleaşi drepturi, de care de data asta însă se presupune că-ţi şi pasă (ştiu că nu e cazul, dar ca exerciţiu).

      Ștergere
    10. Mie mi se incalca zi de zi dreptul la a respira aer curat, la a trai intr-o lume sanatoasa si morala.
      Spre deosebire de chestiuni subiective cum sunt `libertatea de constiinta`, incalcarea acestor drepturi ale mele se traduce strict obiectiv, prin boala si depresie, precum si calitate scazuta a vietii.
      Si totusi nici despre acest lucru nu fac scandal, oricat de capital ar fi... tocmai pt ca scandalul nu este altceva decat galagie. Oamenii rationali nu fac scandal, ci discutii argumentative.

      Ștergere
  3. 'esti irational..' ..pai cine a scris este o fata in care a rabufnit 'mostenirea', pattern-ul protestanto-reformat...referirile la 'oase de mort' sau la 'lins icoane' ie delicioase..si ie sugestive pentru connoisseuri..

    RăspundețiȘtergere
  4. ps
    @Adi, credeam ca te referi la 'freija'..ala e doar un roaker cu neuonii facuti praf de prea mult fumat thrash metal.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa asculti muzica clasica la boxe scoase pe balcon... e la fel de `clasic` precum a canta arii de opera in baie. Sau a le fluiera in autobuz.

      A dat complet cu mucii-n balta in incercarea de a parea intelectuala... vizavi de asocierile din mintea ei intre religie, manelisti si tarani.

      Ștergere
  5. Vă rog să ștergeți comentariile lui Adi și să-l banați definitiv, ca să se agite de pe margine, fără să mai poată zice niciun cuvânt în public. Abia atunci o să înțeleagă, dincolo de multele tâmpenii pseudo-intelectuale pe care le-a proferat (că e gratis), despre ce este vorba, de fapt, în acest articol.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu am mai văzut un astfel de miracol în toată viața mea.
    Soțul meu ne-a părăsit pe mine și pe băiatul meu de 5 ani timp de peste 9 luni,
    Am fost atât de traumatizată și frustrată, din cauza dragostei pe care o am pentru soțul meu, am căutat ajutor din diferite locuri pentru a-l aduce înapoi la mine, dar nu a fost nicio diferență. Până când mama mi-a făcut cunoștință cu (DR DAWN), acest doctor mi-a promis că soțul meu se va întoarce la mine în 48 de ore după ce i-am explicat totul și, spre cea mai mare surpriză, soțul meu m-a sunat după 48 de ore și mă implora să iert. el că nu mă va mai părăsi niciodată, toate mulțumesc Dr. DAWN pentru că de peste 3 ani sunt fericită cu soțul meu și mă tratează ca pe o regină,
    Contactați DR DAWN, dacă aveți orice fel de problemă.

    *Pentru a-ți readuce iubitul.
    *A IMPACA
    *Pentru a ramane insarcinata
    *PENTRU A VINDECA CANCERUL
    *A SE răzbuna
    *PENTRU A PROMOVĂ AFACEREA
    *PENTRU A VOI ÎNAPOI BANI/PROPRIETATE
    *PENTRU A VINDECA HIV/SIDA SAU ALTĂ BOLĂ.
    Contactați-l: dawnacuna314@gmail.com
    Whatsapp: +2349046229159

    RăspundețiȘtergere