marți, 27 septembrie 2011

Cugetare.

E noapte.
Azi mi-a plouat cu ortodoxism, fascism, homofobie, misoginism, feminism şi prostie agresivă. Pe patul meu de prinţesă, pictat cuflori şi frunze de acant, în camera mea portocalie.....mă bâzâie un gând.

Peste nişte veacuri un istoric cu  privirea gânditoare va urmări înregistrări vechi şi se va uita peste documentele secolului ăstuia, clătinând din capul lui pleşuv. Ne va privi prin prisma unor idei despre umanitate care acum abia înmuguresc. Şi va vedea o gloată de grobieni gălăgioşi, scârboşi şi violenţi, o rasă de primate superstiţioase, insalubre şi pline de boli fizice şi psihice. Ne va prirvi războaiele, felul în care ne exploatăm reciproc, inegalitatea sociala, legile cretine....exact aşa cum noi privim scuturând din capete cruciadele, inchiziţia, ciuma bubonică, Hiroshima şi Holochaustul.Cu scârbă.

Sper.

3 comentarii:

  1. esti bolnava de optimism :) probabil ca o mana de oameni din fiecare societate sperau la fel si visau frumos si acum 300- 500 - 800 - 1000 de ani, intrezareau schimbari minuscule (probabil relevante doar la scara mica) si sperau ca intr-o zi n-o sa mai fie razboaie, foamete, etc... dar daca masori pe scara intregii omeniri, vei constata ca inca n-au disparut si probabil nici nu vor dispare aceste probleme intr-un viitor aproapiat... ba constatand egoismul ce sta la baza actiunilor umane(ce-si doreste intai supravietuirea apoi confortul propriu cat mai ridicat, etc...) nu poti fi mai optimist ca George carlin :) si atunci nici viitorul indepartat nu-ti mai surade.

    Dedicatie speciala pentru frumoasele tale visuri http://www.trilulilu.ro/sergheevici/65a1579566df12

    "Si navigam pe un vas de hartie,
    Credeam in filozofie, si in progresul moral, general..." Mircea Vintila

    RăspundețiȘtergere
  2. BlindGirl,

    Exista un fenomen social observat legat de asteptarile morale/filosofice crescute: asteptarile mai mari trag in sus vectorul acelor caracteristici. Poate ca nu exista o "ascensiune" in forma de curba, dar macar pot sa pastreze linia dreapta. Lipsa de asteptari pentru aceste standarde mai bune se traduce printr-o linie orizontala sau in cadere.

    Cand se construieste o cultura care promoveaza acele valori mai inalte, si ma refer la cultura ca un "spirit" de masa, nu de elita, atunci exista mecanismele de recompensare a indivizilor care au caracterul potrivit sau incearca sa-l dobandeasca.

    Ce vreau sa zic este ca si daca ai pesimism fata viitorul pe termen mediu si lung, nu e un motiv bun sa renunti. Simplul proces are un efect, chiar daca nu scopul este utopic, si orice efect in directia respectiva e valoros.

    Ceea ce e diferit acum fata de 300-1000-10000 de ani este ca informatia circula mult mai bine, iar populatia este mult mai educata, ceea ce permite informatiei de orice fel sa patrunda mult mai bine. Asta facem si noi pe net ... raspandim... raspandim informatia, si o facem in mod liber.

    RăspundețiȘtergere
  3. da, informatia despre pedepsiti si pedepsele aplicate corect la o cat mai mare parte din populatie, ca si recompensele raspatite si mediatizate au efect asupra celor din societatile respective. restul ma indoiesc.

    nu sunt realisto-pesimista ca asa as fi zis ca disparem in urmatorii 300-1000 de ani :)) eu am o doza mare de optimism... insa inca nu e maladie in ultimul stadiu :)

    sa renunt la ce? imi traiesc viata la maxim chiar daca intrevad asa conditia umana :)

    RăspundețiȘtergere