Planificare familială în stil chinezesc. Zeci de copii, confiscaţi în China de la părinţi de către autorităţi
Iată şi articolul.
Urmează o analiză pe text. Italicul e din articol, bold-ul e al meu. De ce "bold"? Pentru că îmi permit.
Din 1999 încoace, zeci de copii chinezi care locuiau într-o provincie săracă din sudul ţării au fost luaţi cu forţa din mâinile părinţilor de către autorităţile guvernamentale, în cadrul programului de "planificare familială", scrie The New York TimesWow, introducerea sună grav. Imaginea din mintea mea de femeie e ceva gen: maşini de armată şi tipi în uniformă adunând copiii de prin creşe şi şcoli, mame înlăcrimate şi brutalităţi stradale in stil Irod şi uciderea pruncilor. Dar, mai departe....
Deducem de aici că există legi care interzic minorilor să se căsătorească şi să plodească şi că există o amendă contravenţională pentru asta. Prima întrebare care îmi vine: dacă nu avea bani de amendă, cum ar fi avut bani să crească fetiţa cu tot ce îi trebuie unui copil mic?
Un tânăr din districtul Longhui, din zona Hunan, a relatat jurnaliştilor cum stătea într-o staţie de autobuz cu fiica sa nou-ăscută în braţe, în urmă cu şase ani, când şase bărbaţi au coborât dintr-o maşină oficială şi i-au cerut certificatul de căsătorie.
Bărbatul nu avea aşa ceva, pentru că nici el şi nici mama fetei nu împliniseră vârsta legală pentru căsătorie. Oficialii i-au cerut aproape 750 de dolari, drept amendă, pentru a putea să-şi păstreze copilul. Tânărul nu avea o asemenea sumă, astfel că autorităţile i-au luat fetiţa şi nu a mai văzut-o de atunci.
Fiica bărbatului se numără printre cel puţin 16 copii "confiscaţi" de autorităţile de planificare familială între 1999 şi 2006 în zona rurală Hunan.Stai să ne înţelegem. Vorbim de Hunan, provincia care in 2000 avea 64,400,700 de persoane? Şi de un interval de 7 ani în care 16 copii au fost trimis în grija statului pentu că părinţii lor nu aveau dreptul legal şi nici posibilităţile să îi crească? Mă doare la matimatică. Ăştia sunt "zeci de copii" Păi zeci de copii sunt 50, 60, 80.....16 nici măcar 20 nu sunt.
Răpirile de copii sunt o problemă constantă în China, unde familiile preferă nou-născuţii băieţi. Pe lângă acest fenomen, autorităţile statului încearcă să controleze cât mai strict numărul naşterilor, astfel că a luat fiinţă o importantă şi productivă piaţă neagră de copii.Mi se pare mie sau e un non sequitur aici? Ce are a face una cu alta? Care e faza cu preferinţa familiilor pentru băieţi? (Da, societăţile patriarhale suckenesc.)Unde sunt traficaţi băieţeii? Sunt trimişi in Rusia sau sunt încredinţaţi unor familii care îi doresc şi îi îngrijesc?
Numai săptămâna trecută, poliţiştii au anunţat că au salvat 89 de copii din mâinile traficanţilor de persoane.
O, vai, statul cel rau face bani pe urma contraventiilor şi încălcărilor legilor. De asemenea face bani de pe urma amenzilor date şoferilor grăbiţi, proprietrarilor de restaurante insalubre şi celor care trag cu arma în public. Şi cu banii ăia plăteşte asistenţi sociali, poliţişti şi profesori..... Şi desigur e un lucru rău să treci de la o familie biologică ce nu are ce să îţi dea de mâncare la o familie bogată de străinezi....
În cazul locuitorilor din Longhui, însă, problema o reprezintă chiar oficialii guvernamentali, care tratează micuţii ca o sursă de venit, impunând sancţiuni de 1.000 de dolari sau mai mult, pentru ca părinţii să-şi poată păstra copiii. Odată luaţi de acasă, bebeluşii sunt deseori introduşi în procesul adopţiilor din străinătate - o altă mare sursă de venit pentru China.
Practica de a lua copiii de la familiile lor s-a încheiat în 2006 în Longhui, după ce un copil de opt luni a căzut de la etajul doi al unei clădiri, în timp ce oficialii guvernamentali încercau să-l smulgă din braţele mamei.A stai, tot restul articolului este despre lucruri care nici măcar nu se mai întâmplă? Totul ar fi trebuit să fie scris la timpul trecut, dar a fost prezentat ca şi cum s-ar întâmpla acum?
În ciuda unor articole de presă apărute mai ales în afara teritoriului principal al Chinei, mass-media controlată de stat a ignorat astfel de subiecte până în luna mai, când îndrăzneaţa revistă chineză Caixin a publicat un reportaj despre aceste răpiri, ducând la lansarea unei anchete oficiale.Între timp, reptilanul învelea ciocolata în staniol cu poza unui mason celebru. Oare ce pot face să conving oamenii că o afirmaţie fără dovezi are valoarea unei hârtii igienice folosite?
Şeful anchetei, Zeng Dingbao, a promis o anchetă temeinică în această cauză, însă în luna iunie a dat un interviu în care a spus că "situaţia nu e chiar aşa cum a fost prezentată în media, cu minori care sunt vânduţi şi cumpăraţi". De asemenea, părinţii afectaţi de răpirile din anii trecuţi spun că ancheta autorităţilor este menită să închidă gura persoanelor care au ceva de spus. De altfel, doi dintre cei mai vocali părinţi ai căror copii au fost răpiţi au fost reţinuţi brusc în Shaoyang, acuzaţi că au solicitat servicii de prostituţie. Eliberaţi luna trecută, cei doi au spus că li s-a întins o capcană.
De atunci şi chiar şi înainte de acel eveniment, bărbaţii au spus că sunt urmăriţi de oficiali guvernamentali şi că au fost avertizaţi să nu mai vorbească despre răpirea copiilor lor. "Sunt ca o organizaţie criminală", a spus unul dintre taţi.
Tonul rămâne acelaşi, fără surse, fără nume, fără declaraţii oficiale, ca si restul articolelor de pe această fiţuică digitală:
CRIZA ZONEI EURO: Şase săptămâni pentru salvarea monedei unice. Ministrul Leonard Orban: "Există pericolul să nu se adopte bugetul UE, ceea ce ar duce la dezintegrarea Uniunii"
"VA TREBUI SĂ REVIZUIM TOT CEEA CE ŞTIAM". Reprezentantul României la CERN explică, pentru Gândul, ce înseamnă răsturnarea teoriei lui Einstein
Incredibila călătorie a lui MARLON BRANDO, un iepure din rasa "BERBECUL ENGLEZ", pe ruta Bucureşti-Bruxelles. Cât costă să transporţi un animal cu avionul (pe iepurele din articol il cheama Brown, desi e negru, nu Marlon Brando, dar fie.....)
Să ne înţelegem: salut ideea guvernului chinez de a limita numărul de naşteri ai iepuraşilor locali. Ar fi o idee genială ca şi în Europa să fie ilegal să ai mai mult de 2 copii şi să trebuiască să plăteşti o amendă mare pentru numărul 3. Atunci săracii ar face mai puţini iar bogaşii ar face câţi vor ei, pentru că li s-ar rupe de ea amendă. Nu sunt de-acord cu preluarea copiilor de la familiile lor, decât dacă familiile nu sunt capabile să îi crească. Ceea ce mă calcă pe sistem e lipsa de profesionalism şi felul în care zmângălitorii de fiţuici din presă găsesc necesar să prezinte ştirile. Mă irită stilul ăsta bombastic destinat să zdruncine sufletele gospodinelor cu diplomă de liceu. Mă enervează strădania de a căuta nod în papură unei ţări complet diferite, dar indiscutabil mai avansate decât noi ce pare să derive din conştientizarea impotenţei proprii. Adică ce, China e avansată? Ce dacă au tehnologie, ce dacă au nivel de trai mai mare? Mânânca pisici şi câini şi vând copii. Nu văd nici o diferenţă între articolul Gândul şi articolul despre ciorba de fetus.
Asa este, nu te poti baza pe asemenea relatari. E ca si cu cartile sfinte - realitatea e una si se tot distorsioneaza pana ajunge in presa romaneasca de iese cu totul alta poveste.
RăspundețiȘtergere