sâmbătă, 9 noiembrie 2013

Nu îmi place noul papă.

Am zâmbit sardonic prima dată când am văzut un articol despre cât de "cool si tolerant" este noul papă. Nu îmi mai amintesc dacă era cel despre cât de tolerant este el cu homosexualii sau cel despre cum a zis papa că și ateii sunt oameni.

În primul rând, mi se pare penibil să lăudăm un om și să picăm în bot de admirație pentru că a spus o chestie care este non-cretină. Îl lăudăm că a avut o reacție decentă. WOW! În timpul asta, milioane de oameni au reacții decente, fară a fi titluri principale pe pagina întâi a ziarelor. Ăia nu primesc o bombonică pentru ca nu sunt dobitoci?

Apoi, eu nu pricep cum de nu pricep alții că "papa" nu este o persoană, ci un produs.

Personajul acesta, "Papa Francis I", este un proiect la care participă intens echipe întregi de specialiști în marketing și media, care au ca scop restaurarea imaginii de rahat pe care și-a făcut-o catolicismul în sute de ani de abuzuri politice și sexuale. Adică oamenii încearcă din răsputeri să ne facă să uităm cum s-au pus ei împotriva științei, cum au protejat popi pedofili, cum i-au serbat ziua lu' Hitler și cum au interzis credincioșilor să folosească prezervativul în cel mai mare focar HIV. Treabă grea, când ai victime ale violurilor ieșind la lumină în toată lumea și armate de seculariști făcând campanie împotriva ta și dezgropând toate rahaturile pe care le-ai asuns timp de zeci de ani sub covoare de cashmir.

Cum facem asta? Cum curățăm imaginea Bisericii Catolice? Uite rețeta:

1: Se ia un cardinal cu trecut ~ curat, care aparține unei minorități, eventual dintr-o țară exotică. (De data asta au avut de ales dintre un negru și un latino.) Recomandabil să fie din ceva subdiviziune catolică faimoasă pentru simplitate și modestie, pentru că așa vrem să fie și imaginea BC.

2: Se mazilește "fără tam-tam" papa actual, care, brusc și dintr-o dată, se retrage și se face nevăzut din media, mai ceva ca pantofii din colecția sezonului trecut.

3: Se prezintă noul papă ca viitor "revoluționar" al catolicismului, ca să știe lumea la ce să se aștepte. Apoi se atacă problemele punctual:

a) Problemă:
Biserica Catolică acuzată că adună bogății în loc să ajute săracii cu banii enoriașilor.
Soluție:
Noul papă se îmbracă doar în alb, fără perle și haur. Înlocuiește tronul de aur cu un scaun. Se laudă în public ca este influențat de Francis de Assisi, și deci e plin de modestie și urăște bogăția. Gata! BC nu mai este ze evil treasure monger! Acum Biserica este brusc săracă și apărătoarea tuturor nevoiașilor!



b) Problemă:
 Biserica Catolică are o îndelungată istorie de intoleranță religioasă și a dovedit în mai multe rânduri că nu pricepe ideea de "libertate religioasă".
Soluție:
Papa declară în presă că "Ateii pot fi vazuti ca oameni de bine daca fac fapte bune” și că “Ma intrebi daca Dumnezeul Crestinilor ii iarta pe cei ce nu cred si nu cauta credinta. Incep prin a spune – si acesta este lucrul fundamental – ca mila Lui Dumnezeu nu are limite daca mergi la el cu o inima sincera si smerita. Problema pentru cei ce nu cred in Dumnezeu este sa se supuna constiintei lor”
Gata! Acum suntem ecumenici și toleranți cu toată lumea! (Scoateți banu'!)

c) Problemă:
Biserica Catolică este cunoscută pentru o atitudine homofobă și pentru militantismul ei anti drepturi egale.
Soluția:
Papa adună toți plătitorii de taxe homosexuali înapoi în sânul bisericii declarând că: “Daca cineva este homosexual si Il cauta pe Dumnezeu, cine sunt eu sa il judec?” (Nu că nu am ști că s-a opus activ legalizării căsătoriilor între persoane de același sex. Dar ce e un pic de ipocrizie între prieteni?)

d) Problemă:
Papii precedenți au bubuit scoru' îndemnând africanii săraci să se ferească de prezervative ca de focurile iadului, deși zona este decimată de HIV.
Soluție:
Aducerea în presă a unui video cu nenea care sărută și spală picioarele unor oameni infectați cu SIDA. Dar prezervativele încă mai sunt rele.

e) Problemă:
Biserica Catolică este acuzată de sexism deoarece interzice femeilor să fie preoți.
Soluție:
Nup, nu lăsăm femeile să fie preoți. Dar le lăudăm și zicem că sunt "speciale", fără a oferi vreo soluție.
"As far as the ordination of women, the Church has already spoken out and the answer is no. John Paul II made the Church's stance definitive. The door is closed. But let me tell you something, Our Lady, was more important than the apostles, bishops, deacons and priests. Women play a role that's more important than that of bishops, or priests. How? This is what we have to explain better publicly."

f) Problemă:
Biserica Catolică a fost acuzată în numeroase rânduri că i-a protejat pe preoții pedofili.
Soluție:
Uhm...Nimic. Nimic ar trebui sa fie suficient. Ah, și am putea să facem agresiunea sexuală asupra minorilor ilegala în Vatican, de la 1 Septembrie. Yea, suficient.
Nu știu ce ziceți voi, dar mie mi se pare prea puțin și prea târziu. Văd aici o mare putere politică ce încearcă să distragă atenția de la sute de ani de comportament reprobabil oferind o felie de cozonac, de parcă 3 articole de presă și schimbarea mobilierului fac brusc să dispară suferințele tuturor celor care au avut sau încă mai au de suferit de pe urma doctrinei și organizației catolice, de la victimele preoților pedofili și ai măicuțelor abuzive până la tinerii alungați de familie pentru că părinții au fost îndoctrinați să creadă că homosexualitatea este lucrarea diavolului, de la africanii convinși că vor arde în iad daca folosesc prezervativul pâna la mamele de 13 ani cărora li s-a refuzat avortul.

Nu, dragii mei, nu ne cumpărați cu firmituri. Nu ne momiți cu felioare de cozonac. Cultul vostru se va prăbuși în ciuda proiectului ăstuia disperat. Brusc, covoarele voastre au devenit transparente și putem cu toții vedea mizeria pe care ați îngrămădit-o sub ele.

E timpul să faceți curat.

29 de comentarii:

  1. Multumesc pentru ca ti-ai luat din timp, ca sa scrii articolul. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari!Inca un articol foarte bun.

    RăspundețiȘtergere
  3. ma pis pe articolul tau de cacat bai idiotule
    ,poate ai avea tu dreptate cu anumite lucruri ,dar partea cu avortul denota ce esti tu defapt ,un cacat al acestei specii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stupidity is strong with this one!

      Ștergere
    2. Tipic crestinesc, ca un adevarat cocalar basit, o scursura a societatii. Sau esti vreo mamica de 10 ani si te-a lovit la corason ?

      Ștergere
  4. Dracu' (FB) :) a facut trimitere la acest articol si ma bucur ca am ajuns aici. Felicitari! Am aflat niste lucruri pe care nu le stiam despre BC.

    RăspundețiȘtergere
  5. Exact asta zic si eu de cand a inceput. Papa curva. Ce e cacatul asta cu toleranta pentru homosexuali. Scrie in Biblie de Sodoma si Gomora? Scrie. Atunci? Pai ori sunem golani ori nu mai suntem!

    RăspundețiȘtergere
  6. pacat ca oamenii religiosi refuza sa deschida articolul acesta

    RăspundețiȘtergere
  7. Pretentia era ca titlul reprezinta concluzia observatiilor facute in articol? :)
    Prezentarea e facuta mustind de ura, la fel ca si in cazul scosului boxelor pe balcon sa asculti muzica clasica...
    Motivul pt care nu iti place noul papa este constituit de prejudecatile dictate de ura, nu din motive rationale, motive pe care de altfel le-ai prezentat, insa nu iti sustin concluzia!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce nu-mi place noul papa... pt ca, oricat de mult ar incerca un om, tot nu poate sa stearga ura ei fata de ce a facut 2000 ani Biserica. Nirvana fallacy.

      Ștergere
    2. Ştii, "Nirvana fallacy" nu e un soi de Joker fermecat pe care să-l invoci când vrei, unde vrei.

      Ștergere
    3. Si asta ce faci tu acum e o falasie... politicianism :)
      Spui ceva generic corect, totodata insa subintelegand ca nu esti de acord cu afirmatia facuta de mine... si te bazezi pe notorietatea maximei afirmate ca pseudoargument.

      Ștergere
    4. Nu e nici un pseudoargument, ţi-am atras atenţia că ai spus o prostie.

      Ștergere
    5. Opinia ta... insa fara sa aduci vreun argument.

      Ștergere
    6. nici tu nu aduci argumente, doar afirmi... iar ura pe care o tot invoci, eu unul n-o văd nici după ce am recitit!

      Ștergere
  8. In orice pozitie de putere exista cred o 'lupta' intre detinatorul pozitiei si sustinatorii acelei persoane.

    Desigur ca sunt oameni importanti care l-au sustinut pe noul Papa sa ajunga acolo, cum au fost oameni importanti care l-au sustinut pe pe Obama sa ajunga presedinte in SUA.

    Insa nu mi se pare atat de usor de transat relatia dintre *individ* si *aparatul* din spatele individului. Desi aparatul are resurse importante si un rol esential, totusi, ajuns in pozitia de putere, individul are o serie de prerogative si se poate folosi de ele chiar daca isi atrage critici.

    Este dificil sa dovedesti ca o persona cheie este doar o fata pe un afis, doar un artificiu de PR si ca totul este decis in aparatul tehnic. Eu chiar sper ca nu e asa, pentru ca asta ar insemna faptul ca nu conteaza de fapt nici o functie cheie, ca nu conteaza viziunea, stilul si inteligenta unei persoane care ocupa o asemenea functie.

    Momentan, dupa toata istoria Bisericii Catolice, noul papa *pare* putin mai deosebit. Pare ca ar vrea sa reformeze BC, ca ar vrea sa o apropie de oameni si sa o indeparteze de afaceri. N-as trece initiativele lui la simpla campanie de PR, cel putin nu inca. Asta nu inseamna ca nu as fi sceptic - la coruptia si abjectia existenta in BC, e greu de crezut ca exista si reformatori. Insa ca in cazul oricarei institutii - sau chiar ca in cazul unui Stat - reforma este posibila si reforma trebuie sa inceapa de undeva (de obicei de la varf).

    Ai punctat foarte bine problemele BC si raspunsurile nesatisfacatoare - cel putin pana in moment - al noului papa. Insa daca revenim la importanta relatiei dintre lider si aparatul din spatele liderului, acest lider este totusi mai bun decat cei precedenti. Iar referitor la problemele *grele*, cred ca putem intelege deplasarea cu pasi marunti, faptul ca o schimbare radicala nu se poate face brusc, mai ales intr-o insitutie mamut cum este BC.

    Un articol interesant pe tema asta este aici:
    http://www.gandul.info/puterea-gandului/striviti-de-prezent-lepra-curtenilor-11699436

    Eu as prefera o Biserica mai putin pompoasa, mai putin implicata politic, cu o misiune mai sociala, apropiata de cei care - din diverse motive - considera ca au nevoie de asa ceva.

    Ramane de vazut daca se sustine aceasta directie sau totul e praf in ochi. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Sa aduc argumente ca ce?
    Voi ati afirmat ca noul papa e asa si pe dincolo si ca atare nu va place, dar nu ati adus niciun argument in acest sens!

    Daca nu vezi ura, este pt ca esti prea subiectiv, influentat de faptul ca si tu o porti. Toata lumea cunoaste ura manifesta a Freijei... fata de aproape tot ce exista :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Argumente pentru ce susţi, în special legat de presupusa ură!
      Eşti fix la fel de subiectiv, dar ăla-i subiectivismul tău şi e deci mai bun ca al meu sau al altuia!... Astea sunt argumente?

      Ștergere
    2. PS: articolul conţine argumente cunoscute şi legat de care chiar s-a făcut mult tam-tam, argumente care au dovezi ce pot fi consultate, sau care sunt susţinute prin acţiunile noului papă... restul sunt comentariile autoarei, subiective bineînţeles.....

      Ștergere
    3. Tocmai asta a fost primul meu comentariu... ca asa-zisele argumente prezentate in articol tocmai ca nu sustin concluzia din titlu!

      Ștergere
    4. Argumente ca exista ura respectiva??
      Dar mie imi pare evident...si atatora altora care sunt familizarizati cu autoarea! Desigur, asa poti sa bagi capul in pamant si sa spui ca tu nu crezi ca exista nimic... pana ce nu iti aduce cineva argumente convingatoare sa scoti capul din pamant :)

      Ștergere
    5. "..nu sustin concluzia din titlu!"... mie îmi pare că o susţin, dar nu-mi cere să-ţi desenez o schemă! Mai încearcă eventual, sau ..lasă.

      "Dar mie imi pare evident..si atatora altora care sunt familizarizati cu autoarea!" Eu nu sunt familiarizat cu autoarea, oricum nu mă prea uit la persoană ci la idei, exact aşa fac şi în cazul tău. Legat de ideile tale, mie îmi pare că răspunsurile tale urmăresc doar atacul la persoană, nu la idei, iar astea sunt manevre jalnice. Poate la unii ţine asta.

      Ștergere
    6. lol, cica eu fac atac la persoana... uite-te si tu cum se numeste articolul! :)

      Ștergere
  10. faza asta cu `nu mă prea uit la persoană ci la idei` e un idealism desavarsit... aduce a `eu iubesc pacatosul, dar urasc pacatul` :)

    singurul mod in care asa-zisele argumente sustin concluzia din titlu este... in genul: mie nu imi place absolut deloc papalitatea, biserica catolica, religia, nimic altceva etc., deci indiferent daca ar fi superman papa, mie tot nu mi-ar placea :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Cred că voi (Adi, Luke și cine mai este implicat în mica asta dispută de comentarii de pe blogul lui B.) pierdeți din vedere că definiția unui blog este să dea glas și să ofere posibilitatea altora să citească părerile SUBIECTIVE ale autorului. Nu înțeleg de ce vă luptați; sînt părerile autoarei, puteți fi de acord sau nu cu ele, dar dacă aveți de criticat, nu vă oprește nimeni să scrieți în propriul blog. Vicierea unui articol cu comentarii cu mult sub calitatea articolului mi se pare o atitudine jignitoare la adresa autorului articolului.

    Apropo, Bravo, B., pentru blog și pentru articole. Rar am mai văzut cineva atît de bine articulat și cu o coloană vertebrală intactă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mică clarificare: pe blog sunt doi autori: B. (bărbat) și Freija (femeie). Articolul ăsta e al meu, adică al lui Freija. Mersi că ne citești, și ne bucurăm că îți place ce găsești pe'aici. :D

      Ștergere
  12. 3 cuvinte: logica, evidenta anecdotica. stop

    RăspundețiȘtergere
  13. Am locuit cu aceasta boala mortala pentru mai mult de un an, soțul meu am descoperit că am fost amândoi HIV +. Ne-am încerca în toate moduri de a trăi viața noastră, în ciuda acestui lucru, în corpul nostru nu până când am dat peste acest plante puternic, care la portretizat pe care el a avut cure.At început am fost mai sceptic, dar soțul meu a insistat pe dându-i o încercare și am comandat pentru unele din plante sale și în câteva săptămâni după ce a urmat procesului din cauza acestei plante, ne-am dus pentru un test ca el ne-a spus prea am fost copleșiți de fericire când am primit rezultatul de la clinica. Rata de virus în corpul nostru a scăzut și, în câteva săptămâni, am fost in totalitate cured.We, de asemenea, întrebat de ce el nu a ieșit în lume, care a avut leac și a spus că a făcut-o în 2011, dar a fost respins de către echipa de cercetare International. Cel mai important lucru este pentru tine de a fi vindecat Dacă vrei să știi despre acest vânzător de plante medicinale-l sun pe +234 706 542 4920 sau e-mail: herbalcure4u@gmail.com. Dumnezeu să vă binecuvânteze.

    RăspundețiȘtergere
  14. Harrah's Cherokee Casino Resort - MapYRO
    Search 충주 출장샵 for Harrah's Cherokee 부천 출장마사지 Casino Resort 공주 출장안마 (North Carolina)? ➤ Compare reviews and find deals at nearby hotels. Rating: 4.3 · 서울특별 출장안마 ‎29 votes 경상남도 출장안마

    RăspundețiȘtergere